Techtogether Tevesz Gábor: A mérnöki munka nem helyhez kötött, családalapításkor nagy előny ez a nőknek

Tevesz Gábor: A mérnöki munka nem helyhez kötött, családalapításkor nagy előny ez a nőknek

autopro.hu/P.M. | 2018.05.11 12:33

Tevesz Gábor: A mérnöki munka nem helyhez kötött, családalapításkor nagy előny ez a nőknek

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese szerint ideje lenne felzárkózni Németországhoz, ahol az informatikusok fele nő.

Hetedik alkalommal rendezték meg a Lányok Napját a BME-n, amelyhez öt kar csatlakozott. A műegyetemi programokat csaknem 400 pályaválasztás előtt álló diák látogatta meg. A Lányok Napja országos programsorozatát a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szervezi, világszerte ugyanazon a napon, április utolsó csütörtökén. Céljuk, hogy a középiskolás lányok körében vonzóvá tegyék és népszerűsítsék a műszaki és tudományos karrierpályákat. Ezzel is csökkentsék az iparág szakemberhiányát és hozzájáruljanak ahhoz, hogy az esélyegyenlőség alapvető és kikerülhetetlen értékmérő szemponttá váljon a kutatás-fejlesztés és innováció valamennyi területén.

– Magyarországon még mindig kevés lány választja a mérnöki pályát, miközben Németországban már az informatikusok fele nő. A műszaki területen alulreprezentáltak a lányok, még mindig létezik az a sztereotípia, hogy ez fiús szakma, pedig nincs olyan területe, amit a lányok ne tudnának ugyanolyan jól csinálni, mint a fiúk – mondta Tevesz Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) oktatási dékánhelyettese a bme.hu-nak.

Hozzátette: nőként nagy előnyt jelenthet a családalapítás, gyereknevelés időszakában, hogy a mérnöki feladatok nagy része már nem helyhez kötött, bárhonnan elvégezhető.

– A kialakult helyzetre válaszként egy teljesen új, erősen gyakorlatorientált képzést indít el karunk szeptembertől, az üzemmérnök-informatikus szakot, amelyet azoknak ajánlunk, akik szeretnének mielőbb elhelyezkedni – közölte a magyarországi informatikushiánnyal összefüggésben.

Kiemelt Partnereink