Techtogether Rengeteg lehetőség, még több munka – ezt adja az autóipar egy frissdiplomásnak

Rengeteg lehetőség, még több munka – ezt adja az autóipar egy frissdiplomásnak

Pardavi Mariann | 2016.02.15 08:14

Rengeteg lehetőség, még több munka – ezt adja az autóipar egy frissdiplomásnak

Popovics Petra a közelmúltban kezdett el a QSR24h-nál dolgozni. Arra voltunk kíváncsiak, mi sül ki a friss tudás és egy friss cég találkozásából.

– Mérnöki tanácsadás, válogatás és utómunka, áruellenőrzés, rezidensi feladatkörök, tesztvezetések, szerelés, anyagmozgatás. A száraznak tűnő felsorolás életre keltéséhez egy olyan tűzfalat érdemes elképzelnünk, amely nem enged át semmilyen hibát, a lehető legrövidebb időn belül kiszűri a problémás tényezőt, alkatrészt, megoldást. Ez a tűzfal maga a QSR24h. Hogyan kapcsolódsz ebbe az olajozott gépezetbe?
– Gyakornokként dolgozom: lényegében egy közbeszerzési referens és irodai asszisztens feladatait látom el. Pályázatokkal kapcsolatos ügyeket intézek projektasszisztensként, illetve vállalati folyamatok dokumentálását végzem.

Popovics Petra

– Még nem fejezted be tanulmányaidat, hol tanulsz jelenleg?
– 2012 szeptemberétől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok műszaki menedzser szakon. Itt végzős hallgató vagyok minőségmenedzsment szakirányon. Emellett 2014 szeptemberétől a Szent István Egyetem élelmiszermérnök szakára is járok levelezős hallgatóként. A felsőfokú tanulmányokon túl minősített pályázatíró és pályázati szakértő képzésen is részt veszek, aminek hasznát is veszem a munkám során.

– Nem lehet könnyű összeegyeztetni a munkát és az iskolákat egymással.
– Általában heti 3-4 napot dolgozom, 1-2 napot pedig az iskolában töltök, ez mindkét egyetemem órarendjétől függ. A QSR24h budapesti irodájában jelenleg egyedül vagyok, illetve a legtöbb feladatom ellátásához nem is feltétlenül szükséges ott tartózkodnom, így viszonylag rugalmas a munkaidőm, gyakran otthonról foglalkozom a céges teendőkkel. Nincs két egyforma heti időbeosztásom, mindig az aktuális eseményekhez és elintézendőkhöz alkalmazkodom.

– Tavaly októberben rendezett szakportálunk mérnökhallgatói csapatversenyt, ahol a BME FRT megvédte címét, és ismét első helyen végzett. Akkor mint kommunikációért felelős csapattag találkozhattak veled a versenyt támogató vállalatok vezetői, HR-esei. Segített elindulni a Techtogether a karriereden?
– Mivel gyakornok vagyok, tulajdonképpen még nem kerültem ki a munkaerőpiacra. Diákmunkákat egyetemi tanulmányaim alatt szinte végig vállaltam, ezeket nem volt nehéz megtalálni és felvételt nyerni, sok olyan pozíció van nappali tagozatos hallgatóknak, amelyekhez nincs szükség előképzettségre. Releváns szakmai tapasztalatot szerezni azonban már nehezebb feladat. Nekem szerencsém volt, a BME Formula Racing Team járműépítő csapatának tagjaként több olyan céggel is kapcsolatba kerültem, ahol lehetőségem lett volna gyakornokként elhelyezkedni, így viszonylag hamar találtam az elvárásaimnak megfelelő helyet.

Ennek a csapatnak volt tagja Petra

– Hogy látod, tudsz párhuzamot vonni a járműépítő csapatod és a munkahelyed között? Hiszen tagja lenni egy járműépítő csapatnak olyan, mint egy kis cégnél dolgozni. Egyetértesz ezzel?
– Részben igen. Egy járműépítő csapat önkéntes alapon működik, így hiába vannak pozíciók, felelősségi körök, kötelezettségek, senkit nem lehet kényszeríteni arra, hogy elvégezze a feladatát, amit szintén önkéntes alapon vállalt. Ez sokszor felborítja azt a szervezeti felépítést, rendet, amit a csapatok egy klasszikus kisvállalat mintájára felépítenek. A cégeknél a munkavégzés ténylegesen számonkérhető, ezért ebből a szempontból egyszerűbb, könnyebb a cégek élete.

– Mivel foglalkoznál a későbbiekben?
– A minőségügy az élet minden területén jelen van, így tudtam, hogy ebben a szakmában mindig lesz kereslet a munkaerőre, elsősorban ezért érdekelt a terület. Ezen belül az autóipar az egyik legdinamikusabban fejlődő szektor, és rengeteg lehetőség rejlik benne a siker elérésére, persze rengeteg munkával. Konkrét szakmai tervem nincsen, egyszerűen szeretnék jó lenni abban, amit csinálok. Minőségmenedzsmenttel szeretnék foglalkozni a későbbiekben is, akár műszaki, akár élelmiszeripari területen.

Kiemelt Partnereink