Techtogether A robotikai kánaánba jut a RobonAUT legjobb csapata

A robotikai kánaánba jut a RobonAUT legjobb csapata

Kuthi Áron | 2019.02.11 09:00

A robotikai kánaánba jut a RobonAUT legjobb csapata

Az önvezető modellautókat építő műszaki egyetemisták a hétvégén tartották a nagy összecsapást a BME Q épületében, ahol az önvezető minijárművek gyorsasági és ügyességi számokban versenyeztek. Hét csapat mérkőzött meg egymással junior és összesített kategóriákban.

A hárommillió forintos összdíjazású viadalon hét 3 fős csapat és az általuk épített autonóm robotjárművek – valójában átalakított modellautók – vehettek részt. A pálya elrendezése előre nem, de elemei ismertek voltak a résztvevők számára. Az idei ügyességi feladatot egy ismeretlen útvonalhálózat feltérképezése adta, a gyorsasági pálya egyik újdonsága pedig az előzés engedélyezése volt. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével a kivetítőn és az interneten valós időben követhették az eseményeket.

„A versenyen való sikeres részvétel komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladat teljesítéséhez el kell mélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, az elektronikus áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan berendezés tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat” – hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

A kezdetek óta eddig 143 csapat vett részt a versengésben, a hallgatók közül azóta már a szakmai megmérettetést támogató vállalatok munkatársai, fejlesztői. A több órás versengést követően végül junior kategóriában az Override, az összesített versenyben a Faketelen Taxi csapata győzedelmeskedett. Ez utóbbi csapat valamennyi tagja a Kyoto Robotics Corporation felajánlásának köszönhetően két hetet tölthet el Japánban a nyári szünetben.

Kiemelt Partnereink