Szolgáltatók Zsolnai kutatócég mutatja meg a multiknak a legújabb gyártási trendeket

Zsolnai kutatócég mutatja meg a multiknak a legújabb gyártási trendeket

Kuthi Áron | 2019.02.28 16:39

Zsolnai kutatócég mutatja meg a multiknak a legújabb gyártási trendeket

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) villásreggeli keretében mutatott be a hazai autóipari beszállítói tagvállalatainak egy szlovákiai innovációs vállalatot. A zsolnai székhelyű Central European Institute of Technology (CEIT) két évtizede van a piacon, és ma már a legnagyobbaknak, így a Continentalnak, a Siemensnek, a Skodának szállítanak intelligens megoldásokat.

A rendszeresíteni kívánt szakmai találkozó első alkalmát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökének előadása nyitotta meg. Birkner Zoltán a hazai innováció finanszírozásának átalakítását részletezte előadásában. Az NKFIH elnöke a közelmúltban az Autoprónak is kifejtette, hogyan képzeli el az állam az innovációs tevékenységek támogatását.

Jozef Hnát, a CEIT projektmenedzsere a zsolnai (Žilina) vállalat tevékenységével ismertette meg a közönséget. Az innovációs központ a város egyetemével együttműködve teljes körű innovációs tanácsadási, ipari digitalizációs, gyártás-optimalizálási és analitikai projekteket visz. Olyan partnerek közé küzdötték fel magukat, mint a Continental, a Siemens, a Valeo, a ZF, valamint több, Szlovákiában működő autógyártó, mint a Volkswagen, a KIA. A cég tavaly óta az Asseco-csoport tagja, így alaposabb nemzetközi eléréssel tudja feltérképezni a közép-európai innovációs lehetőségeket, nemcsak az autóipari ágazatban.

A projektvezető bemutatta a CEIT eszköztárát, amelynek része üzemek teljes 3D-szkennelése, digitalizálása, adatbázis-tervezés és -építés, folyamat-optimalizálás, szcenáriók implementálása, irányítása, monitorozása és elemzése. Nagy súlyt fektetnek az oktatásra, amellyel szintén külön részleg foglalkozik. Ügyfeleik AR- (augmented reality, kiterjesztett valóság) vagy VR-tréningeken (virtual reality, virtulális valóság) ismerhetik meg a számukra kialakított gyártási környezetet, a gyártásirányítás és -optimalizálás eszközeit.

A céget három egyetemi professzor alapította 1998-ban, akkor még nyilvánvalóan egészen más kutatási projektekkel. Ma már összesen 250 munkatárssal dolgoznak. 2017-ben 4 millió eurós bevételt realizáltak. Tavaly 117 céggel 150 projektet vittek, ebből 42 volt a digitalizálási, 3D-szkennelési üzletágban.

Kiemelt Partnereink