Szolgáltatók Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

MTI | 2022.04.01 09:19

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Fotó: Pixabay

A kínai szárazföldön az első koronavírusjárvány-hullám kitörése óta eltelt két év legsúlyosabb járványhelyzetének megfékezésére szigorú korlátozásokat vezettek be az ország több részén, ennek következtében visszaesett a feldolgozóipar teljesítménye.

Hirdetés

A kínai szervezetek által közölt adatok szerint feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,5 pontra zsugorodott márciusban, elemzők 49,9 pontra, vagyis a feldolgozóipar enyhébb visszaesésére számítottak a februári, 50,2 pont után. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A kínai feldolgozóipar a megelőző hónapokban négy egymást követő hónapban növekedett, jóllehet, visszafogott mértékben. A márciusi adat tavaly október óta a leggyengébb teljesítményt tükrözte.

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény visszaesését a kínai szárazföldön kialakult, újabb járványhullám, valamint a nemzetközi geopolitikai bizonytalanságok hatásaival magyarázta. A különböző járványügyi korlátozások miatt egyes vállalatok munkaerőhiányra panaszkodtak, amiért a dolgozóik nem tudtak bejárni a munkahelyükre, továbbá fennakadások alakultak ki az árufuvarozásban is. A szakértő ugyanakkor arra számít, hogy a járvány megfékezését követően a kereslet és kínálat ismét fokozatosan helyreáll majd.

A nagyokat érinti legkevésbé

A vállalatok mérete szerint bontott adatokból kiderül, hogy míg a feldolgozóipari nagyvállalatok márciusban is növekedni tudtak, a kis- és középvállalatok teljesítménye gyorsuló ütemben zsugorodott.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 0,9 ponttal gyengülve 49,5 pontra ereszkedett márciusban. Az új megrendelések állományának 48,8 pontos részindexe a kereslet visszaesésére utalt. A februári adat még növekedést tükrözött.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink