Szolgáltatók Veszteséges a Shell, elbocsátások várhatóak

Veszteséges a Shell, elbocsátások várhatóak

MTI | 2015.10.30 08:58

Veszteséges a Shell, elbocsátások várhatóak

Az alacsony olajár miatti átszervezések és a leállított projektek eredményeként nettó 7,4 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a Royal Dutch Shell Plc olajipari konszern az idei harmadik negyedévben, a 2014. július-szeptemberben elért 4,42 milliárd dollár nyereség után.

Hirdetés

A brit-holland kőolaj- és földgázipari csoport csütörtökön, Londonban egyben azt is bejelentette, hogy akár további 7500 munkatársától is megválik.

A cég 68,7 milliárd dollár nettó árbevételt könyvelt el ebben a három hónapban, ami mintegy 5 százalékkal kevesebb az előző negyedévnél és csaknem 40 százalékkal kisebb, mint a tavalyi harmadik negyedévben.

Az első kilenc hónapban 206,8 milliárd dolláros árbevétel mellett 1,258 milliárd dollár nettó profitot ért el.

Az egyes üzletágak teljesítménye alapján 7,9 milliárd dollár veszteséget írt jóvá a cég, többek között a 2,6 milliárd dollár az Alaszka partjainál meghiúsult - egyébként óriási költségekkel járó - olajfúrás következtében, valamint további 2 milliárd dollár kiesést okozott a kanadai olajhomok projekt leállítása.

Az olajvállalatok által gyakran használt CCS (Current Cost of Supplies) eredmény - amely kiszűri többek között az olajár-változással járó ingadozásokat - alapján is veszteséges negyedévet zárt a Shell, melynek mértéke 6,1 milliárd dollár volt.

Az olajkonszern kutatás-kitermelés (upstream) és gázüzletága évek óta először lett veszteséges. A feldolgozás és kereskedelmi szegmens ugyanakkor profitált az alacsony olajárból.

A harmadik negyedév eredménye részben az olcsóbb kőolaj és gáz, valamint a cég által tett, a megváltozott gazdálkodási környezethez igazodó lépések következménye - mondta Ben van Beurden, a vállalat ügyvezető igazgatója.

A Shell továbbra is tervezi a 70 milliárd dollárért értékesített gáz-fókuszú BG Group felvásárlását.

A Shell részvények ára a bejelentést követően 1,5 százalékot esett. Csütörtökön délután az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 48,91 dolláron állt.

Kiemelt Partnereink