Szolgáltatók Új üzleti modellt találhat ki az Uber

Új üzleti modellt találhat ki az Uber

autopro.hu/P.B. | 2020.08.19 14:20

Új üzleti modellt találhat ki az Uber

Fotó: Pixabay

Átalakítaná üzleti modelljét az Uber, így nem kellene annyi juttatást fizetniük a dolgozóiknak, mint amennyit Kalifornia új törvényei alapján kellene. A cég nemrégiben veszített pert az ügyben, de nem adta fel, és fellebbezett annak érdekében, hogy a sofőrjeit ne kelljen dolgozóként bejelentenie. Hasonló megoldást alkalmazhat a Lyft is.

Hirdetés

Kalifornia új munkatörvényének köszönhetően az Ubernek be kellene jelentenie az összes sofőrjét dolgozóként, ami azt jelenti, hogy különböző béren kívüli juttatásokat kellene fizetniük ezeknek az embereknek. Az Uber minden áron el akarja ezt kerülni, pereskedik is az állammal ennek érdekében, sőt, azzal is fenyegetőztek, hogy leállítják a szolgáltatást az államban. Úgy tűnik, azért másik megoldásra is nyitottak lehetnek.

Az Uber szerint a megoldás hasonló lesz a cég indulásakor alkalmazott modellhez: a sofőrök előre meghatározott órabért kapnak az applikációban történő jelenlétért, ám cserébe az Uber emberei irányíthatják őket forgalmasabb útvonalakra, azaz nagyobb hatékonyságot várnának el a járművezetőktől.

Az Automotive News cikke szerint a hasonló szolgáltatást üzemeltető Lyft is hasonló modellt alkalmazna. A cég ezt nem erősítette meg, csak annyit árultak el az amerikai sajtónak, hogy ők is alternatív megoldásokat keresnek az új szabályozás miatt.

Kivonulás, drágulás

A fent vázolt megoldás egyáltalán nem biztos, hogy elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy az Uber és a Lyft fenntartsa eddigi üzleti modelljét. Az ügy akár odáig is fajulhat, hogy a két cég otthagyja Kaliforniát, ami a legjövedelmezőbb terület a taxizás riválisainak. Ez egyben a Lyft és az Uber árainak jelentős megnövekedését is magával hozhatja, sőt, ehhez az sem kell, hogy kivonuljanak Kaliforniából.

Ahogyan korábban az autopro.hu beszámolt róla, az Uberhez közel álló források szerint a cég egyfajta „nukleáris fegyverként” tekint a leállásra, tehát csak akkor folyamodnának ehhez, ha már tényleg semmi más nem marad.

Nem jogerősen az Uber sofőrjeit már munkavállalónak minősítették Kaliforniában, ám a cég fellebbezett a döntés ellen, és tovább folytatja harcát, akár novemberig, amikor elnököt választanak majd az Egyesült Államokban.

Kiemelt Partnereink