Szolgáltatók Tíz új autóból négyet lízingelnek

Tíz új autóból négyet lízingelnek

Szabó Fanni | 2018.12.11 16:33

Tíz új autóból négyet lízingelnek

Még mindig több használt autót vesz a magyar lakosság, mint újat. Idén arra számítanak, hogy körülbelül 140 ezer új autó talál majd gazdára és körülbelül húszezerrel több használtat adnak majd el.

Hirdetés

A használt import személyautók átlagéletkora Magyarországon 12 év, ami továbbra sem ad bizakodásra okot, hiszen minden trend azt mutatja, hogy a nyugat-európaiak „levetett” autóit használjuk. Jelentősen visszaesett a dízelek eladása, ami a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint nem túl jó hír, hiszen az új diesel motorok minden környezetvédelmi előírásnak megfelelnek, így sokkal inkább visszaszorítható a károsanyag-kibocsátás. Az elektromos autók népszerűsége növekszik ugyan, de nem túl nagy léptékben, viszont a maximum másfél millió forintos támogatás és a töltő infrastruktúra fokozatos kiépülése is egyre inkább ösztönözően hat a vásárlásra. Ezt jelzi az is, hogy novemberben több mint 200 tisztán elektromos autót adtak el hazánkban. Decemberig összesen 2000 elektromos autó állhat forgalomba, melyből körülbelül 600 használt. Százalékosan növekszik ugyan az értékesítés, volumenét tekintve azonban kicsi a piac, pedig már másfél-két millió forintért is hozzá lehet jutni használt elektromos autóhoz.

A magyar vásárlók pénztárcája azonban nem mindig engedi meg, hogy készpénzre vegyenek autót. A magánvásárlók 30-40 százaléka hitelből vásárol. Sokan azonban nem tudják, melyik ajánlat mellett tegyék le a voksukat, hiszen nem mindegy a THM. Egy hitelkalkulátor segítségével viszont nagyon egyszerűen megkereshető a legolcsóbb hitel és könnyedén összehasonlíthatók a legkedvezőbb ajánlatok. Néhány kattintás után listázza azokat a pénzintézeteket, melyek az igények szerint a legjobbakat kínálják.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a magyar piacon 10 új autóból 4 kerül lízingkonstrukció segítségével az új tulajdonosokhoz. Az elmúlt két évben már a vállalkozások mellett a magánszemélyek körében is egyre népszerűbb a lízing. Az újautó-vásárlásokat az év első kilenc hónapjában 180 milliárd forinttal finanszírozták a lízingcégek. A magánszemélyek 43 milliárd forintért vettek igénybe lízingfinanszírozást. A teljes lízingpiacon egyre népszerűbbek a fix kamatozású konstrukciók. A magánszemélyek és a cégek számára a változó kamat rizikós lehet, az esetleges jövőbeni piaci kamatemelkedés ugyanis a havi lízingdíjak emelkedését eredményezheti.

A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a következő 1-2 évben továbbra is emelkedőn marad a járműfinanszírozási piac, igaz, az múlt évben és az idén elért jelentős növekedési ütem lassulhat.

Kiemelt Partnereink