Szolgáltatók Szakszervezet: várandós kismamák is a földön ülve sztrájkoltak a kecskeméti gyárban

Szakszervezet: várandós kismamák is a földön ülve sztrájkoltak a kecskeméti gyárban

Szabó Fanni | 2018.03.09 10:15

Szakszervezet: várandós kismamák is a földön ülve sztrájkoltak a kecskeméti gyárban

Csütörtökön 10 óra és dél között sztrájkoltak a dolgozók a CabTec Kdt. kecskeméti gyárában a 2018-as bérek miatt.

Hirdetés

Az Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) tavaly novemberben kezdeményezett a munkáltatónál a dolgozók 2018.évi bérfejlesztéséről tárgyalást. Egy hónappal később írásos javaslatát is átadta a cégvezetésnek, azonban a munkáltató a szakszervezettel érdemi bértárgyalást nem folytatott.

A szakszervezet követelése legalább 10,5 százalékos béremelést tart elfogadhatónak minden dolgozónak a Cabtec Kft.-nél.

Közleményükben az írták: a vállalat a szakszervezeti bérkövetelést figyelmen kívül hagyva átlagosan 5 százalékos egyoldalú munkáltatói intézkedéssel végrehajtandó bérfejlesztést jelentett be, a szakszervezetet pedig tájékoztatta arról, hogy további béremelésre irányuló megállapodást nem kíván kötni. Buzásné Putz Erzsébet szakszervezeti elnök szerint ez a gyakorlatban a munkáltató részéről 2,5 százalékos bérfejlesztést jelent, mivel a másik 2,5 százalék emelés a szociális hozzájárulási adó csökkentésből ered.

Az MTSZSZ szerint a béremelés mértéke elfogadhatatlan.

Szakszervezetünk továbbra is megalapozottnak és reálisnak tartja a bérfejlesztési követelését, ezért kezdeményeztük a kollektív munkaügyi tárgyalás lefolytatását – mondta el Buzásné Putz Erzsébet.

A Cab Tec Kft. vezetősége a kollektív vita lefolytatására biztosított 7 napos határidő utolsó napjának délutánjára, mára tűzte ki a tárgyalást a szakszervezettel, ezért nyomásgyakorlás céljából tegnap 2 órán át a sztrájktörvényben foglalt lehetőséggel élve figyelmeztető munkabeszüntetést tartottak a cég kecskeméti telephelyén.

A 2 órás sztrájkban a termelésben dolgozók több mint fele részt vett – tudtuk meg a szakszervezettől.

A munkavállalók továbbra is kiállnak a 10,5 százalékos (8 százalék+2,5 százalék) bérfejlesztés mellett.

– A CabTec Kft. a munkabeszüntetésben részt vevők számára méltatlan körülményeket teremtett. A nagy létszámban sztrájkoló munkavállalók részére egy maximum 20 fő befogadására alkalmas oktatótermet biztosított, így a dolgozók egy része akik között várandós kismamák is voltak a levegőtlen folyosón a földön ülve, összezsúfolódva voltak kénytelenek tartózkodni – zárta a szakszervezet elnöke.

Kiemelt Partnereink