Szolgáltatók Sorra érkeznek a befektetők a Waymohoz

Sorra érkeznek a befektetők a Waymohoz

autopro.hu/H.J. | 2020.03.06 06:19

Sorra érkeznek a befektetők a Waymohoz

Fotó: twitter.com/waymo

Az első befektetők megjelenésével a Google korábbi autonóm járműprojektje, a Waymo egyre inkább önálló vállalkozássá válik. A hatalmas pénzösszegből az autonóm technológiát fejleszti tovább a vállalat.

Hirdetés

A befektetők eddig 2,25 milliárd dollárt fektettek a Waymoba. A vállalatok célja, hogy az autonóm technológiával foglalkozó cég tovább folytathassa az önjáró technológia és a taximegosztó szolgáltatás, illetve a nemrég elindított fuvarozási projekt fejlesztését.

A Silver Lake és a Canadian Pension Plan Investment Board (Nyugdíjterv Befektetési Igazgatósága) a két legnagyobb támogató. Emellett a befektetők közt szerepel a Mubadala Befektetési Vállalat, az autóalkatrész-gyártó Magna International, az Andreessen Horowitz kockázatitőke-vállalkozás és az AutoNation, mely az Egyesült Államok legnagyobb autókereskedési lánca.

A vállalat nemrég fuvarozási projektbe kezdett.

A vállalat nemrég fuvarozási projektbe kezdett. | Fotó: twitter.com/waymo

A Waymo vezérigazgatója, John Krafcik egy konferencián elmondta, hogy a befektetőkkel továbbra is tartanak a tárgyalások. Így még tovább növekedhet a Waymo fejlesztésére szánt összeg.

Elszakadás az anyavállalattól

A Waymo eddig kizárólag anyavállalatára, az Alphabet-re támaszkodott pénzügyileg, amely szintén hozzájárult a 2,25 milliárd dollárhoz. Elemzők szerint a Waymo autonóm technológiája elég fejlett lesz ahhoz, hogy a cég jelentős bevételt generáljon. Ebben az esetben pedig teljesen el fog szakadni anyavállalatától.

Az Alphabet eddig nem hozta nyilvánosságra a Waymo pénzügyi eredményeit, azonban a vállalat azon projektjei közé sorolta, melyek nem hoztak nyereséget az elmúlt évben. Ez a részleg mindössze 659 milliárd dollár bevételt regisztrált, 4,8 milliárd dolláros veszteség mellett.

Elemzők szerint a Waymo sikeres vállalat lehet, hiszen úttörő az autonóm technológiában. Egyelőre azonban csak az Egyesült Államokbeli Phoenix körzetében működik a szolgáltatása – habár a vállalat tervezi a terjeszkedést az USA más államainak, illetve további országok területén egyaránt – írja az Autoblog oldala.

Kiemelt Partnereink