Szolgáltatók Robotikai céget vásárolt a John Deere

Robotikai céget vásárolt a John Deere

autopro.hu/P.B. | 2021.08.16 13:19

Robotikai céget vásárolt a John Deere

Fotó: Facebook/John Deere

A John Deere legutóbbi akvizíciója – a robotikai vállalat, a Bear Flag felvásárlása – jó példát mutat arra, hogy a vállalat szerint a digitalizáció és az automatizáció jelenti a választ a mezőgazdaságot érő kihívásokra.

Hirdetés

Ha a mezőgazdaság jövőjéről gondolkozunk, érdemes előbb egy pillantást vetni a jelenre, és arra, milyen kihívások érik ezt az ágazatot. A mezőgazdaság a nyugati világban (Magyarországon is) ugyanattól szenved, mint például a gyáripar: egyre kevesebb a munkaerő, különös tekintettel a képzett munkaerőre. Csúnyábban fogalmazva a helyzetet, nincs, aki a földeken dolgozna.

A munkaerőhiányra adható válaszok egyike a robotizáció és az automatizálás. A mezőgazdasági gépek gyártásáról ismert cég, a John Deere egyértelműen ezt az irányt választotta, amit jól mutat az is, hogy a cég felvásárolta a Bear Flag nevű startupot, mely egy robotikai cég a Szilícium-völgyből.

A 250 millió dolláros üzlet felgyorsítja az automatizálás és az autonóm technológiák fejlesztését és megvalósítását a gazdaságban, valamint támogatja a John Deere hosszú távú stratégiáját, hogy fejlettebb technológiával, okos gépeket hozzon létre az egyéni vásárlói igények kielégítésére.

Komoly fejlődési potenciál

A John Deere az autonómiát fontos előrelépésnek tekinti, mert lehetővé teszi a gazdák számára, hogy stratégiai erőforrásaikat felhasználva fenntarthatóbb és jövedelmezőbb működést folytassanak” - nyilatkozta Jahmy Hindman, a John Deere ügyvezető igazgatója.

A Bear Flag tehetséges mezőgazdasági szakemberekből, mérnökökből és technológusokból álló csapata bizonyítottan képes fejlett technológiai megoldásokat szállítani a piacra. Ezt összekapcsolva a John Deere autonóm technológiákkal kapcsolatos szakértelmével, valamint világszínvonalú kereskedői csatornáival felgyorsíthatja a mezőgazdaság fejlesztését.

A John Deere és a Bear Flag együttműködése egyébként 2019-ig nyúlik vissza – írja az Industry Week.

Számos előny

Az együttműködés kezdeti szakaszában vagyunk, de kezdjük a robotizáció lehetséges előnyeit: legyen szó kukorica- és szójatermesztésről, különleges növényekről, salátáról, paradicsomról, gyapotról vagy gyümölcsökről, az automatizálásában rejlő lehetőségek szélesek és hatalmasok – véli Dan Leibfried.

A Bear Flag az évek során szándékosan szűkítette a fókuszát a talajművelésre, de ettől még nem tettek le a cégnél arról, hogy a mezőgazdaság minden lépésben részt vegyenek. Az általunk épített platform semmiképp sem egyedi talajművelő platform - mondja Aubrey Donnellan, a Bear Flag társalapítója.

Kihívások

Jelenleg az internetkapcsolat minősége jelenti a legnagyobb kihívást, amely gyakran akadályozza az autonóm technológiák alkalmazását egyes földrajzi területeken. Bár egyre javul a hálózat, a vidéki területeken továbbra is jelentősen megbízhatóbb, nagyobb sebességű, alacsonyabb késleltetésű kapcsolatra lenne szükség - mondja Leibfried.

Egy másik fontos aspektus – inkább a robotépítők szempontjából -, hogy meg kell határozni az egyes alkalmazások felhasználási területét. Egyeztetni kell a gazdákkal arról, milyen alkalmazásra van szükségük – mondja Donnellan, hozzátéve, hogy ez nem olyan kihívás, mint a hálózat minősége, de mindenképpen fontos szempont.

Kiemelt Partnereink