Szolgáltatók Nhp: egy cégre átlagosan 67 millió forint jutott

Nhp: egy cégre átlagosan 67 millió forint jutott

MTI | 2015.07.09 13:03

Nhp: egy cégre átlagosan 67 millió forint jutott

A Budapest Bank a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában június végéig közel százmilliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki, összesen 3700 szerződést kötött - közölte a bank.

Hirdetés

A bank szakértői szerint a hazai kkv-k beruházási kedve, a kiírt EU-pályázatok és az nhp közelgő év végi zárása a program felpörgését vetíti előre a második félévre.

A közlemény szerint a megkötött szerződések egyharmadát az agrárszektorba kihelyezett hitelek tették ki. A kis- és középvállalkozások (kkv) körében a hiteligénylések átlagos összege 67 millió forint volt, legtöbben, az igénylések több mint 60 százalékában beruházási hitelért folyamodtak, a fennmaradó részt a forgóeszköz hitelek adták.

A bankcsoport kiemelt figyelmet fordít a legkisebb, kétszázmillió forint alatti árbevételű vállalkozásokra is: csaknem kétmilliárd forint hitelt folyósított nekik. A kisvállalkozások által felvett átlagos hitel összege 8,5 millió forint volt, és e cégek körében is a beruházási hitel volt a keresettebb, a szerződések 80 százalékát erre kötötték.

A Budapest Lízingnél megkötött szerződések összértéke június végére meghaladta a 21 milliárd forintot, a Budapest Autóé pedig megközelítette a 6 milliárd forintot. A Budapest Lízing teljes hitelkihelyezése az első félévben 39 százalékkal meghaladta az előző év hasonló időszakáét, ezzel a cég teljes lízingállománya elérte az 50 milliárd forintot.

Kiemelt Partnereink