Szolgáltatók Nemzetközi programokra készül az AIPA klaszter

Nemzetközi programokra készül az AIPA klaszter

Mester Nándor | 2013.10.22 08:08

Nemzetközi programokra készül az AIPA klaszter

A magyarországi munkája mellett nagyobb nemzetközi programokra készül az Alföldi Regionális Iparfejlesztési Klaszter. A csoportosulás a közelmúltban zárt le egy hazai, 52 millió forintos fejlesztést.

Az Alföldi Regionális Iparfejlesztési Klaszter (AIPA Klaszter) a napokban zárta a DAOP 1.2.1-11-2011-0003 jelű pályázat az „Alföldi Regionális Iparfejlesztési Klaszter szervezeti és működési továbbfejlesztése, valamint a klaszter és térségi járműipari kkv-k beszállítói képességének megerősítése” című projektjét – közölte lapunkkal Csapó Ágnes ügyvezető.

A klaszter tagjai a dél-alföldi régióban, túlnyomó részt a közúti járműgyártáshoz kapcsolódó, és az ágazatban működő jogi személyiségű cégek, vállalkozások és oktatási intézmények. Aktívak benne a gép- és műanyag ipari cégek illetve képző intézmények, de egyes nagyvállalatok, kisebb és közepes társaságok, szakmai szervezetek és még alapítványok is hozzájárulnak a munkához.

A 2011. október 3-án indult klaszterpályázat 22 hónapja alatt az összehangolt munkának köszönhetően a klasztertagok versenyképesebb, aktív együttműködéseken alapuló, projektet megvalósítottak meg 52 millió 500 ezer forint – Európai Unió és a magyar állam nyújtotta – támogatással.

Gyárlátogatás a Phoenix Mecano gyárában (Fotó: Beta Press)

A klaszterpályázatban a klaszter több olyan célt is teljesített, amelyek elősegítik a tagvállalatok beszállítóvá válásának és képességeinek fejlesztését. Elkészült a térség járműágazati beszállító fejlesztési programja, melynek fő célja a régióban nemzetgazdaságilag is kiemelt jelentőségű Mercedes-Benz beruházáshoz kapcsolódóan a tagok beszállítóvá válásának segítése. Ennek érdekében a klasztertagok úgynevezett benchmarking klubok keretében is megismerhették a régió járműipari cégeinek jó, bevált gyakorlatait, legújabb fejlesztéseit, beruházásait, látogatást tettek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, felkeresték a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft. új logisztikai központját, megismerték a Szimikron Kft. üzemének működését. A pályázat eredményeként több mint 30 klasztertag E-számla kibocsátására és befogadására is alkalmassá vált, megerősítve ezzel beszállítói képességüket.

Említésre méltó előrelépés a hazai járműipari régiókkal (Győr, Nyugat-Pannon térség) közösen megvalósítható projektek sora, valamint a külföldi autóipari- (pl.: Linz, Graz és Bécs), és további magyar járműipari tevékenységű klaszterekkel kötött együttműködések és megállapodások.

Klaszter-tagok
AIPA Kft., Alcufer Kft., Állami Nyomda Zrt, Bácsvíz Zrt., Brandhouse Kft., Hírös MÉH 2004 Kft., Horváth Légtechnika Kft., Kecskeméti Főiskola, Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Kft., Kecskeméti TISZK, KIKFOR Kft., Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Kunplast-Karsai Zrt., Kreatív Living-Lab Kft., MAF, MetalCom Zrt., Metalconstruct Zrt., MTA Regionális Kutató Központ, Polar-Stúdió Kft., Print 2000 Nyomda Kft., ProjektMine Kft., Provice Kft., Ramsys Zrt., Roncs Autó Kft., SDA Stúdió Kft., Szimikron Kft., Trigon Kft., Ver-Bau Kft., Vidra Építőipari Kft., Diana Szakképző Iskola és Kollégium

Az ügyvezető kitért arra, hogy a klaszter nagy hangsúlyt fektetett a menedzsment eszközök továbbfejlesztésére, új adatbázis és adminisztrációs rendszer kidolgozására, illetve megállapodást kötött további térségi klaszterekkel (HÍRÖS, 3P). „ A kecskeméti kiemelt járműipari térségben dolgozó kkv-k export piacokra jutása érdekében nyitottak vagyunk a külföldi klaszterek irányába, és előkészítettünk több közös európai projektet is.” - tájékoztatott Csapó Ágnes.

A klaszter a pályázat eredményei alapján 2013 januárjában elnyerte az Akkreditált Innovációs Klaszter címet, melyet olyan klasztereknek ítélnek, amelyek magas innovációs és export teljesítményükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős fejlesztési projekteket képesek megvalósítani, valamint régiós viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény elérésére képesek.

Kiemelt Partnereink