Szolgáltatók Negyedével csökkenhetett a Mol nyeresége

Negyedével csökkenhetett a Mol nyeresége

Beck András | 2019.10.28 15:13

Negyedével csökkenhetett a Mol nyeresége

A finomítás és a fogyasztói szolgáltatások enyhíthették a kitermelés romló számait a júliustól elejétől szeptember végéig tartó időszakban. A Mol október 31-én teszi közzé negyedéves számait.

Hirdetés

A piaci konszenzus 68,7 milliárd forintos adózott eredményt vár a cégtől a tavalyi harmadik negyedéves 90 milliárd forint profit után, ami 24 százalékos csökkentés. A konszenzust a Mol készítette és 11 elemző előrejelzéséin és becslésein alapul. Az újrabeszerzési árakkal becsült üzemi eredmény 6 százalékkal eshetett vissza 99,1 milliárd forintra, míg a szektorban kiemelten figyelt úgynevezett CCS EBITDA, azaz az újrabeszerzési árakkal becsült kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény 2,5 százalékkal 192,5 milliárd forintra mérséklődhetett éves alapon.

Javulhattak a finomítás számai

A szegmensek közül a finomítás és a fogyasztói szolgáltatások enyhíthették a kitermelés 20,5 százalékkal romló teljesítményét. A kitermelés eredménye 70,7 milliárd forint lehetett az elemzők várakozása szerint. Ezzel szemben a finomítás tisztított számai 11 százalékkal 81 milliárd forintra ugorhattak, míg a fogyasztói szolgáltatásoké 9 százalékkal 44,5 milliárd forintra. A gázszállítás enyhén javuló számokat produkálhatott, míg a központ költségei látványosan csökkenhettek.

Olcsóbb a Brent

„A kutatás-termelés üzletágban a termelési előrejelzésünk napi 110 ezer hordó egyenértékes szemben az előző negyedév 111,8 ezres kitermelésével. A Brent nyersolaj átlagára hordónként 62 dollárra esett a harmadik negyedévben szemben az előző negyedév 68,9 dolláros értékével, míg a földgáz ára 10,45 euró/MWh-ra csökkent az előző negyedéves időszak 13,6 euró/MWh árával szemben. Az viszont pozitív változás, hogy a dollár erősödött a forinttal szemben, az átlagos árfolyam 295,2 volt az idei harmadik negyedévben, szemben az előző periódus 287,4-es árfolyamával” – állapította meg Pletser Tamás az Erste olaj és gázipari elemzője.

Javult a finomítói marzs

„A finomítás-kereskedelem üzletág főleg a magasabb finomítói marzsoknak köszönhetően tudott jól teljesíteni. A negyedéves finomítói marzs 5,7 dollár/hordó volt szemben az előző negyedév 3,5 dollár/hordós marzsával. A petrolkémia viszont gyengébb lett, a 370 euró/tonnás árrés alatta volt az előző időszak 422 euró/tonnás értékének. A fogyasztói szolgáltatások továbbra is lendületesen nőnek, és messze meghaladják az előző negyedévek értékeit. A földgáz üzletág növekvő nyereségről adhat számot, mivel a volumen is nőtt és a szabályozói árak sem változtak tavaly óta” – tette hozzá Pletser Tamás. Szerinte a Mol várhatóan veszteséget mutat majd az euró alapú hitelein, ezért a pénzügyi soron 12 milliárd forint veszteséget vár az Erste.

Teljesülhet az éves cél

„2019 harmadik negyedéve erős lesz, de nem lesz annyira kiemelkedő, mint mondjuk 2017 vagy 2018 harmadik negyedéve volt. A kutatás-termelés és a fogyasztói szolgáltatások hajtják az eredményt. A Mol várhatóan teljesíti az idei 2,3 milliárd dolláros tisztított EBITDA célkitűzését.

Nem túl jók a kilátások

„A Mol kilátásai mindeközben nem túl jók, ugyanis 2020-ban számottevő finomítói kapacitás lép be a piacra, így a jövő év az ideinél is gyengébb lehet. Az olajpiacon kínálatnövekedéstől tartanak, miközben a kereslet bővülés lassulni látszik az elmúlt 10 év masszív bővülését követően. A finomítói és a fogyasztói szegmens javuló számai az ország és a régió javuló jövedelem-helyzetével vannak szoros összefüggésben. A mintegy 8 százalékkal emelkedő reáljövedelemből szívesebben tankolnak többet az emberek a benzinkutakon és hiába tudják, hogy rendkívül magas haszonkulccsal dolgoznak a benzinkúti shopok, több kávét és élelmiszert vásárolnak a Fresh Cornerekben” – hangsúlyozta az autopro.hu-nak nyilatkozva Pletser Tamás.

A harmadik negyedéves gyorsjelentést október 31-én teszi közzé a hazai olajvállalat.

Kiemelt Partnereink