Szolgáltatók Negatívnak jelölte a magyar bankrendszer kilátását a Fitch

Negatívnak jelölte a magyar bankrendszer kilátását a Fitch

MTI | 2014.02.07 09:33

Negatívnak jelölte a magyar bankrendszer kilátását a Fitch

Közép- és Kelet-Európa bankrendszereinek törékeny kilábalási folyamata a térség pénzügyi szektorai között tátongó minőségi különbségeket is feltárja - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett régiós szektorelemzésében.

Hirdetés

A nemzetközi hitelminősítő megítélése szerint a térségen belül felülteljesítőnek tekinthető jövedelmezőség és eszközminőség szempontjából a lengyel, a cseh és a szlovák bankrendszer.

A legnagyobb régiós különbségek az eszközminőségben mutatkoznak. A Fitch kimutatása szerint a nem teljesítő kinnlevőségek aránya ebben a három gazdaságban átlagosan valamivel 6 százalék alatti szinten tetőzött, Magyarországon, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában és Horvátországban azonban 2013 második felére gyors ütemben 15-25 százalék közötti szintekre emelkedett.

A három legerősebb bankrendszerű térségi gazdaságban a devizaalapú hitelállomány is alacsonyabb, átlagosan a teljes kinnlevőség-portfolió 27 százaléka, a többi vizsgált gazdaságban ugyanakkor meghaladja a 60 százalékot - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a jövedelmezőség szempontjából is törésvonal húzódik az erősebb és a gyengébb bankrendszerű térségi gazdaságok között. A lengyel, a cseh és a szlovák bankok termelik a régióban a legmagasabb eszközarányos nyereséget (ROAA): ezekben a bankrendszerekben a nettó eredmény és az átlagos teljes banki eszközállomány hányadosa 1 vagy ennél magasabb, a leggyengébb ROAA-mutatójú Szlovéniában viszont például jóval mínusz 1 alatt van, és az elmúlt egy évben romlott is a Fitch elemzéséhez fűzött grafikus kimutatás alapján.

A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor a magyar és a román bankrendszer kilátását jelölte negatívnak csütörtöki szektorelemzésében, a két bankrendszer eszközminőségére és jövedelmezőségére érvényben tartott, egyaránt "gyenge" minősítésre hivatkozva. A többi vizsgált térségi bankszektor kilátása stabil a Fitch listáján, annak ellenére, hogy például Szlovénia e két szektormutatóját is "gyenge" minősítéssel látta el a cég.

Kiemelt Partnereink