Szolgáltatók Működik az online képzés!

Működik az online képzés!

autopro.hu | 2020.05.26 13:48

Működik az online képzés!

Fotó: QFD

A COVID-19 járvány miatt a gépjárműipari cégek egyre másra vezették be az elővigyázatossági intézkedéseket, aminek hatására cégünk, a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. ügyfelei március elejétől egyre több nyílt és kihelyezett képzést mondtak le. A QFD utolsó kontakt képzése egy MSA oktatás volt az Ipar utcai képző központjában, melynek utolsó napja március 18-án volt. Azután a kormányzati korlátozó intézkedések is megszülettek, melyek megtiltották a kontaktórás képzéseket.

Hirdetés

Mit lehetett tenni ebben a helyzetben?

Természetesen a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda, mint minden képző cég online képzések indításába kezdett, ami kissé hasonlított a közoktatásban bevezetett online oktatásokra, ahol az oktató és a tanuló is hirtelen teljesen szokatlan helyzetben találta magát. Amit a vállalat csinált, az nem e-learning, hiszen nem előre elkészített, a hallgatók által interneten hozzáférhető anyagokról van szó. Nem is távoktatás, ahol a résztvevők egyéni felkészülés után konzultálhatnak az oktatókkal és nem is úgynevezett „blended learning”, ami ezek keverékéből áll. Amit a QFD csinál az tulajdonképpen oktatás a megszokott módon, azzal a különbséggel, hogy nem egy teremben, hanem valamilyen internetes platformon zajlik.

A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a személyes jelenlét hiánya miatt kevésbé érzik a hallgatók rezdüléseit. Sokkal nehezebb élettel megtölteni a képzést, olyan módon átadni az ismereteket, hogy az minden résztvevő számára érthető legyen. Ebben a helyzetben kiemelt hangsúlyt kap az előadó ipari és oktatói tapasztalata, mely minél nagyobb, annál valószínűbb, hogy megtalálja azt a kommunikációs módot, azt a példát, amelyen keresztül az adott kérdést mindenki számára el tudja magyarázni.

A siker kulcsa a megfelelő tananyag és a tapasztalt oktató

Szerencsére a VDA QMC által alkalmazott kiválasztási és felügyeleti módszerek biztosítják a licencpartnerek egységes, magas színvonalú szolgáltatását, így minimális kockázatot jelentett a VDA QMC képzések online lebonyolításának engedélyezése. A speciális, 3-4 napos auditor képzéseket leszámítva a legtöbb tananyag elérhető online képzés formában.

Az elmúlt közel két hónap tapasztalatai azt mutatják, ha megfelelő a tananyag és kellően tapasztalt az oktatói gárda, akkor online formában is hasonló eredményességet lehet elérni, mint a helyszíni oktatásokkal. Az elmúlt időszak sikerein felbuzdulva a nyári hónapokra a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. egy olyan „Gépjárműipar A-tól Z-ig” elnevezésű, online képzéssorozatot állított össze, amely alkalmával a résztvevők minden szükséges autóipari ismeretet megszerezhetnek. Vagy ha csak egy-egy mozaik hiányzik, hogy teljes legyen a kép, akkor azokat a témákat pótolhatják.

Részletes információkért keresse fel honlapunkat!

Kiemelt Partnereink