Szolgáltatók Műanyagból készít erőforrást a Solvay

Műanyagból készít erőforrást a Solvay

Panker Gergő | 2015.06.05 06:17

Műanyagból készít erőforrást a Solvay

A belga központú Solvay vegyipari vállalat nekivágott, hogy műanyagból gyártson motort járművekhez. A Polimotor 2 névre keresztelt erőforrás tesztelése jövőre kezdődhet meg egy versenyautóban.

Hirdetés

A jelenleg fémből készült alkatrészeket polimer technológia segítségével helyettesítik, a Polimotor 2 tömege pedig valahol 63 és 67 kg között lehet majd.

Az áttörést jelentő kísérlet akár 41 kg-mal is csökkentheti a hagyományos, fémből készült motorok tömegét, amelyek jelenleg a jármű legnehezebb komponensének számítanak.

Visszatérhet a műanyag motor

A Solvay Specialty Polymers elnöke, Augosto Di Donfrancesco a fejlesztéssel kapcolatban elmondta: „A Polimotor projekt ismét lehetőséget ad a Solvay Specialty Polymers vállalatnak, hogy úttörő innovációival bővítse kis tömegű megoldásainak felhozatalát“.

A Solvay a járművek külsején, belsejében, illetve a motorháztető alatt is lecseréli a fém alkatrészeket, ezzel segítve hozzá a gyártókat az egyre szigorodó üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási célértékek eléréséhez.

A Solvay összesen tíz hagyományosan fém motoralkatrészt, a vízpumpát, az olajszivattyút, a víz, a fojtószelepházat, az üzemanyag-nyomócsövet és a vezérmű-lánckereket hét különböző termoplasztik anyaggal helyettesít.

A négyhengeres, kettős felső vezérműtengellyel ellátott Polimotor 2 erőforrás a Norma M-20 tanulmányautóban debütál majd a connecticuti Lime Rock Park versenypályán.

A vállalat szerint a Solvay fontos szerepet játszott az első, a Matti Holtzberg által a nyolcvanas években megálmodott Polimotor kifejlesztésében.

Via ABR

Kiemelt Partnereink