Szolgáltatók Most már biztos: Ausztria, Szlovénia és Magyarország közösen tesztel önvezetőket

Most már biztos: Ausztria, Szlovénia és Magyarország közösen tesztel önvezetőket

MTI | 2018.03.23 15:45

Most már biztos: Ausztria, Szlovénia és Magyarország közösen tesztel önvezetőket

Rekordévet zárt tavaly a járműgyártás 8038 milliárd forintos kibocsátással – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Budapesten az Automobil és Tuningshow megnyitóján.

Hirdetés

Homolya Róbert szerint az önvezető autók tesztelésére alkalmas zalaegerszegi tesztpálya fontosságát mutatja, hogy Magyarországtól 800 kilométerre van a legközelebbi ilyen lehetőség. Beszámolt róla, hogy a szlovén, az osztrák és a magyar szakminiszterek pénteken írják alá azt a három ország – Szlovénia, Ausztria, Magyarország – közötti együttműködésről szóló megállapodást, ami az önvezető autók határokon átnyúló tesztelését teszi lehetővé. A magyarországi eseményen az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa is jelen lesz.

Homolya Róbert kiemelte: már 2018 januárjában is 10 százalékkal nőtt a járműipar teljesítménye az előző év azonos időszakához képest. Az ágazat 175 ezer embernek ad munkát az országban, és a 2018-ra tervezett 15 nagyberuházás közül 9 a járműiparhoz kapcsolódik.

Az államtitkár közölte: az országban még csupán 2200 kizárólag elektromos és 5000 zöld rendszámmal rendelkező autó található. Megjegyezte, hogy egyre több nagy cég teszi át a kutatási és fejlesztési központját Magyarországra.

Kiemelt Partnereink