Szolgáltatók Most érdemes Ikarust vásárolni!

Most érdemes Ikarust vásárolni!

autopro.hu | 2023.12.14 08:19

Most érdemes Ikarust vásárolni!

Fotó: Volánbusz

Jótékonysági árverésre bocsátotta egy Ikarus 263-asát a Volánbusz. A jármű üzemképes, a cég a kora miatt állította le. A busz eladásából származó bevétellel a „Jónak lenni jó!” jótékonysági kezdeményezést támogatja a cég.

Hirdetés

A Volánbusz idén már negyedik alkalommal vesz részt a közmédia jótékonysági kampányában. A „Jónak lenni jó” idén a Semmelweis Egyetem koraszülötteket és veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekek fejlesztését elősegítő alapítványát támogatja. A jótékonysági aukcióra egy rendhagyó tételt ajánlott fel a cég, amely a Volánbusz közleménye szerint különösen kedves a cégnek: licitre bocsátják az Ikarus ikonikus 200-as sorozatának egyik autóbuszát.

Egész pontosan egy, a pályafutását a Szabolcs Volánnál kezdő, és 24 éven át végig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szolgáló Ikarus 263-ast ajánlott fel a cég: a HBY-746 rendszámmal selejtezett (és jórészt ezzel is közlekedő, de még GZF-172 rendszámmal forgalomba álló) busz 1,4 millió kilométert futott, jelenleg is forgalomképes, műszaki vizsgája 2024 nyaráig érvényes, leállítása nem műszaki okokból történt.

Igazi ritkaság

Bár az Ikarus 263-as nem tartozik a gyártó kisszériái közé, nem készült belőle olyan sok, mint az Ikarus legsikeresebb modelljeiből. A sorozatgyártás 13 éve alatt összesen 1626 példány készült az Ikarus mátyásföldi és székesfehérvári gyáraiban, ám ezek közül mindössze 123 darab maradt Magyarországon. A legtöbb ilyen busz a Szovjetunióba és az NDK-ba került, utóbbi országból számos példány került haza fiatalon (1988 és 2001 között gyártották a modellt), míg a legtöbb hazai 263 orosz exportról maradt vissza a kilencvenes években.

A Volánbusz közlése szerint a típusból mindössze kilenc példány maradt állományban, így igazi ritkaságot vehet, aki lecsap a buszra. A kikiáltási ár 700 ezer forint, a buszért december 17-én lehet licitálni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink