Szolgáltatók Mikrobák gyárthatnak üzemanyagot

Mikrobák gyárthatnak üzemanyagot

Panker Gergő | 2015.06.01 09:21

Mikrobák gyárthatnak üzemanyagot

A Stanford Egyetem kutatói felfedezték a folyamatot, amely során a mikrobák metánt állítanak elő, és amely hosszútávon akár megnyithatja az utat a fenntartható vegyipari gyártáshoz.

Hirdetés

A kutatók arra is rámutattak, hogy a mikrobiális folyamat kiküszöbölésével lassítható a fémek korróziója. A korrózió évente 1 milliárd dolláros veszteséget jelent a világgazdaságnak.

Az mBio biológiai folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy bizonyos mikroorganizmusok, az úgynevezett metanogének miként vesznek fel más molekulákból elektronokat és a szén-dioxiddal keveredve miként hoznak létre metánt.

Az új felfedezés az üzemanyag-előállításra is nagy hatással lehet

A természetben a metanogének erjedés, illetve lebomlás során szereznek elektronokat, ám a Stanford Egyetem kutatói a világon először rájöttek, hogy az enzimek is kulcsfontosságú szerepet töltenek be a folyamatban.

A felfedezés ígéretes alternatívát kínál a jelenlegi technológiák mellé, amelyeket a földgáz és a metán szétválasztásra használnak, ám a kutatók kiemelték, hogy a mikrobiális gyártás hosszú távon üzemanyagok, illetve más értékes vegyi anyagok előállítására is alkalmas lehet.

A kutatás emellett azt is felfedte, hogy az enzimek gyorsítják a korróziót azáltal, hogy elektronokat vezetnek át a fémekből a metanogénekbe. A kutatók szerint az úgynevezett hidrogenáz enzim eltávolítása nagyban lelassíthatja a fémek korrózióját.

– Most, hogy tudjuk, hogy bizonyos enzimek elektronokat kötnek le, javíthatunk rajtuk, illetve más enzimeket is kereshetünk, amelyek ezt még gyorsabban teszik – mondta Jorg Deutzmann, a tanulmány egyik szerzője.

Kiemelt Partnereink