Szolgáltatók Megszavazták a túlóratörvényt

Megszavazták a túlóratörvényt

Szabó Fanni | 2018.12.12 14:05

Megszavazták a túlóratörvényt

A törvényjavaslatra 130 igen, 52 nem szavazat érkezett, egy tartózkodás mellett.

Hirdetés

Hónapok óta nagy a visszhangja a tervezett törvénymódosításnak. A szakszervezetek egy emberként fogtak össze és határozottan elutasítják a javaslatot. Az eredeti javaslatban 400 órára növelték volna a mostani 250 óráról az egy évben elrendelhető túlmunkát. Ezt azonban módosították úgy, hogy 250 óra marad az álatlános szabály, amely kollektív szerződéssel 300 órára növelhető, de amennyiben a munkavállaló és a munkáltató írásban megegyezik 400 óra is lehet az egy évben elrendelhető túlmunka.

Mi történik azonban akkor, ha nemet mond a dolgozó? Sokan úgy vélik, ez egy kiszolgáltatott helyzet. A szakszervezetek egyértelműen elutasítják a módosítást.

Elfogadhatatlannak tartjuk a módosítás szellemét, amely összeegyeztethetetlen a munkavállalók érdekeivel, a szakszervezetek szakmai érvelésével és a kormányzat családbarát politikájával is! Az különösen visszataszító amilyen módon a törvénytervezet megszületett, ismételten érdemi párbeszéd nélkül, egyéni képviselői indítványként. A törvény elfogadása körüli események számunkra a demokratikus eljárások teljes hiányát engedik feltételezni. Ilyen körülmények között a dolgozók érdekvédelme demokratikus eszközökkel egyre kevésbé elképzelhető. Eddig is kifejeztük nemtetszésünket és országos szinten élére álltunk a tiltakozó akcióknak. Jelen helyzetben sem tehetünk mást, mint hogy további, még határozottabb lépéseket helyezünk kilátásba a munkavállalók kizsákmányolásának megakadályozásáért – írta a törvény elfogadását követően Facebook oldalán a Vasas Szakszervezet.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi interjúban azt mondta: A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa aki maga is élőben közvetítt az ülésteremből azt mondta: a fideszesek szabálytalanul szavaztak hiszen nem használták kártyáikat, pedig a kártya biztosítja a név szerinti szavazást. Szerinte a szerdai voksolás ezért érvénytelen.

A Kossuth téren egyre nagyobb a tömeg, már a képviselők is csatlakoztak a demonstrálókhoz. Információink szerint több tüntetés is lesz ma Budapesten.


Kiemelt Partnereink