Szolgáltatók Megkönnyítik a raktározást a modern technológiák

Megkönnyítik a raktározást a modern technológiák

autopro.hu/D.Á. | 2021.08.17 04:18

Megkönnyítik a raktározást a modern technológiák

Fotó: Pexels

A 2020-as év kihívásai megmutatták, milyen fontos rugalmasnak lenni a gyorsan változó körülmények között. Az azonnali teljesítendő megrendelések korában minden eddiginél fontosabb, hogy minél kevesebb munkával, minél gyorsabban cserélődjenek a termékek egy raktárban.

Hirdetés

A Zebra Technologies felmérése szerint hiába véli úgy a gyáripari, logisztikai és kereskedelmi ágazatok döntéshozóinak 80 százaléka, hogy az azonnali teljesítésre építő gazdaságban a modern technológiák elengedhetetlenek, csak 35 százalékuk tudja, hol is kezdje azok alkalmazását. A beszállítói láncok kis- és közepes méretű cégei különösen nehéz helyzetben vannak, és még mindig a kézi anyagmozgatásra építenek. A technológiai újítások azonban egyre könnyebben telepíthetők és egyre felhasználóbarátabbak, használatuk egyre gyorsabban megtérül, így a kisebb vállalatoknak is egyre könnyebb dolguk van.

Hatékonyabb egyéni munka

Első lépésként meg kell állapítani, hol hozhatja leghamarabb a legtöbb hasznot az alkalmazni tervezett technológia. Ehhez először a dolgozók által kézzel végzett mindennapi feladatokat kell áttekinteni. Evidensnek tűnik, a cégek mégis sokszor elmulasztják megvizsgálni a teljes képet folyamataikról. Legtöbbször a dolgozók minden nap órákat töltenek vonalkódolvasók nehézkes használatával. Az elavult módszert okosabb, hatékonyabb, sérült vonalkódok olvasására is alkalmas szkennerekkel felváltva jelentős idő és pénz takarítható meg. Egy targoncavezetőnek például olyan leolvasót kellene használnia, amely közelről és távolról is jól működik, és egy gombnyomással egyszerre több kód is leolvasható. Hasonlóan hasznosak lennének a viselhető leolvasók. Egy további ötlet a be- és kitároló pontok közelében mobil hőnyomtatók kihelyezése, hogy ne kelljen gyalogolni a címkék nyomtatásához.

Csoportszintű fejlesztések

A gyorsabb és hatékonyabb csoportos kommunikációt lehetővé tevő mobileszközök nagyban hozzájárulnak a csapatmunka javításához. Ilyenek például az okos szemüvegek, amelyek a raktármenedzsment rendszerrel összhangban működnek. A menedzsment a dolgozónak rakodás közben instrukciókat jelenít meg a szemüvegen keresztül, így akár egyszerre több rendelés is teljesíthető. Akár az olyan, alacsony költségű fejlesztések is sokat segíthetnek, mint tabletek kihelyezése rakodó kocsikra és targoncákra.

A technológia lehetővé teszi, hogy a vírushelyzet alatt felügyelni lehessen a dolgozók távolságát egymástól. Ezek az adatok eltárolhatók, és későbbi kontaktkutatáshoz felhasználhatók, valamint a túlzsúfoltság elkerülése érdekében a nagy közös területeken folyó műveletek átszervezhetők.

Naprakészebb raktárkészlet

A következő logikus lépés az árukészlet átláthatóságának növelése a technológiai újítások által. Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) során a megfelelő chippel ellátott csomagot a beérkezéskor leolvassák, majd innentől a raktárban kihelyezett RFID-olvasókkal mindig pontosan számon tartható, miből mennyi és hol található. Ez különösen fontos, ugyanis csak az amerikai kiskereskedők 145 milliárd dollártól esnek el évente a készlethiányok miatt, ami a raktárkészletek lehető legjobb átlátása által mérsékelhető.

A megkérdezettek 77 százaléka szerint cégükre ráférne a modernizálás. Fontos azonban, hogy a piac mai csapásszáma mellett gyorsan megtörténjenek a fejlesztések, mert könnyű sokat veszíteni a rugalmasabb versenytársakkal szemben. Szerencsére a digitális technológiák beemelése sem nehéz, de mindenképpen körültekintő előkészületet kíván. Ezeket nem muszáj egyedül megtenniük a cégeknek – olyan technológiai partnert kell találni, aki segít az elemzésben is, és megtalálja a lehető legmegtérülőbb alkalmazási területeket — írta meg a Warehouse & Logistics News.

Kiemelt Partnereink