Szolgáltatók Már a második e-busszal ismerkedhetnek Békéscsabán

Már a második e-busszal ismerkedhetnek Békéscsabán

autopro.hu | 2023.06.01 06:19

Már a második e-busszal ismerkedhetnek Békéscsabán

Fotó: HUMDA

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztel Békéscsabán. 2023. május 31-től június 7-ig a békési megyeszékhelyen a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében közlekedő Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú elektromos járművet a városban elérhető autóbuszvonalakon és menetrend szerint próbálhatják ki az utasok.

Hirdetés

Békéscsaba helyi vonalain 2020 októberében egy Solaris Urbino 12 electric típusú elektromos jármű 25 napon keresztül, naponta mintegy 160 kilométeren szállította az utasokat. Most egy másik típust próbálhatnak ki a megyeszékhely lakói: a május 31-én kezdődő tesztidőszakban a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 naponta több, mint 250 km-t tesz meg az 1, 5, 7F, 8, 8A, 8MJ, 17, 17V, 74A, 74B jelű járatok útvonalán. A jármű töltése a Sportcsarnoknál telepített töltőberendezésnél zajlik.

Az akadálymentes kialakítású, végig alacsonypadlós, kétajtós, kerekesszékben ülő utas szállítására is alkalmas, légkondicionált elektromos jármű ismét lehetőséget nyújt a HUMDA és a MÁV–Volán-csoport számára, hogy a meglévő elektromos autóbuszai mellett újabb típusok tesztelésével gyűjtsön üzemeltetési tapasztalatokat.

A jármű egy harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid, NMC3 akkumulátorcsomagból nyeri az energiát. Ennek az energiasűrűsége mintegy 50 százalékkal nagyobb, mint ez előző típusé. A hat darab nagyfeszültségű akkupakk; egyenként 98,1 kilowattóra kapacitású, összesen 590 kilowattóra a névleges kapacitás és 468 kilowattóra a használható energia.

„A Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú autóbusz negyedik tesztállomása Békéscsaba. Nagy öröm és megtisztelő számunkra, hogy a HUMDA Zrt.-vel közösen a Zöld Busz Program keretében először lesz lehetősége az érdeklődőknek egy elektromos Mercedes autóbusz kipróbálására. Bízunk benne, hogy az előző helyszínekhez mérten – ahol az elvárt napi futásteljesítményeket az akkumulátorok kapacitásának nagy tartalékával hajtották végre – itt is hasonló sikerrel mutatkozik be a jármű és elnyeri mind az utasok, mind a járművezetők tetszését” – mondta Uray Dóra, a tesztautóbuszt biztosító Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője.

A buszt Budapesten is kipróbálhatták már az utasok és a sofőrök, a tesztről az autopro.hu is részletesebben beszámolt.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink