Szolgáltatók Közös visegrádi fellépés a fuvarozást érintő nyugat-európai versenykorlátozó intézkedésekkel szemben

Közös visegrádi fellépés a fuvarozást érintő nyugat-európai versenykorlátozó intézkedésekkel szemben

MTI | 2017.04.21 12:26

Közös visegrádi fellépés a fuvarozást érintő nyugat-európai versenykorlátozó intézkedésekkel szemben

Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok fuvarozói érdekképviseleti szervezetei a nyugat-európai országok versenykorlátozó intézkedéseivel szemben, amelyek ellehetetlenítik a kelet-európai vállalkozásokat – jelentette be Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke, miniszterelnöki megbízott.

Hirdetés

Hozzátette: a közös nyilatkozatban kérik az Európai Bizottságot, hogy minden tagállamra egységes szabályozást, irányelveket fogadjon el, mert a jelenlegi helyzet, a nemzeti jogszabályok alkalmazása ellehetetleníti az európai ellátási láncot.

Példaként említette, hogy a nyugat-európai hatóságok a kelet-európai fuvarcégek alkalmazottaitól országonként különböző igazolások egyebek közt munkabérigazolás vagy munkaszerződés, társadalombiztosítási igazolás, bérjegyzék bemutatását követelik meg az adott nemzet nyelvén, illetve kiküldetésnek minősítve a munkavégzésüket az adott ország minimálbér-szabályainak alkalmazását írják elő, és nagy összegű bírságokat is kiszabnak a vállalkozásokra. Az érdekképviseleti szervezetek szerint az uniós kiküldetési irányelv alkalmazása a közúti ágazatra protekcionista, és a korábbi uniós tagországok piacait védi.

Kiemelt Partnereink