Szolgáltatók Közös akarat a magyar vasút fejlesztésére

Közös akarat a magyar vasút fejlesztésére

MTI | 2014.07.13 08:54

Közös akarat a magyar vasút fejlesztésére

Együttműködési megállapodást kötött a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a Záhony-Port Zrt. Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. A kormány eközben jelezte, stratégiai partnerként tekint a MÁV-ra.

Hirdetés

Az évente mintegy hárommillió tonna áru átrakásáról és vasúti fuvarozásáról szóló szerződés aláírásakor Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a vasúttársaság leányvállalataként működő Záhony-Portnak és a MÁV legnagyobb árufuvarozási partnerének együttműködése is bizonyítja, megvan a közös akarat a vasút fejlesztésére és az árufuvarozás növelésére.

Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke a társaság osztrák érdekeltségére utalva jelezte, igyekeznek az ebből származó előnyöket "átcsempészni" Magyarországra is, így például a privatizációt követő időszakban Záhonyra jelentős áruforgalmat lehetett irányítani.

- Azon dolgozunk, hogy minél több áru jöjjön ise, a kormánynak a jelenlegi tevékenysége is ebbe az irányba mutat - fogalmazott Kovács Imre. A Rail Cargo Hungaria Zrt. vezetője a Záhony-Porttal megkötött megállapodásra utalva elmondta, a cég a keletről érkező széles nyomtávú vasúti kocsikból a normál nyomtávúakba való átrakási szolgáltatással segíti az árufuvarozó társaságot.

A mintegy 400 embert foglalkoztató Záhony-Port Zrt. feladata a vasúti átrakás, a logisztika és az áruk tárolása, és a Rail Cargo több mint kilencven százalékát adja a cég megrendeléseinek. - A társaság évente körülbelül négymillió tonna árú mozgatására képes, jelenlegi forgalma évente több mint két és félmillió tonna - tájékoztatott Farkas József, a Záhony-Port Zrt. vezérigazgatója.

- A kormányzat stratégiai partnerként tekint a MÁV-ra és elkötelezett a vasúttársaság fejlesztése mellett - erről a nemzeti fejlesztési miniszter beszélt ugyanazon a rendezvényen, a július 12-én tartott nyíregyházi vasutasnapon.

Seszták Miklós elmondta, a MÁV korábban veszteséges vállalkozás volt, amely "inkább gondot okozott, mint örömet", de a társaság menedzsmentje által véghezvitt átalakítások meghozták az eredményeket. Éppen ezért "ezen az úton tovább kell menni", ami egyrészt a személyforgalom szolgáltatási színvonalának emelését, másrészt pedig a teherforgalom fejlesztését jelenti szerinte.

Seszták Miklós az ünnepségen megköszönte a vasutasok kitartó munkáját, akik szavai szerint "nap mint nap mozgatják az országot".

Kiemelt Partnereink