Szolgáltatók Kínai e-buszokat adott át a Volánbusz

Kínai e-buszokat adott át a Volánbusz

autopro.hu | 2023.05.31 17:17

Kínai e-buszokat adott át a Volánbusz

Fotó: Volánbusz Zrt.

Lezárult annak a 11 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Zalaegerszegen élő több mint 55 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést.

Hirdetés

A nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának 42 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. Az országban elsőként Zalaegerszegen lehet majd igénybe venni a helyi járatokat – köztük az új autóbuszokat is – ország- vagy vármegyebérlettel.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 11 darab BYD K9UD típusú jármű Zalaegerszeg helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június elejétől állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A járművek Zalaegerszeg valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.

A projektnek köszönhetően a 26 darabos helyi járműállományból 11 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora csaknem 13 évről 5,7 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó 2,1 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program több mint 75 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink