Szolgáltatók Kínába akart ipari titkokat lopni egy Apple-dolgozó

Kínába akart ipari titkokat lopni egy Apple-dolgozó

autopro.hu/Sz.K. | 2018.07.14 06:14

Kínába akart ipari titkokat lopni egy Apple-dolgozó

Az Egyesült Államok hatóságai megvádoltak egy korábbi Apple-munkatársat, hogy vállalati titkokat lopott el. A gyanú szerint önvezető autókról töltött le tervrajzokat saját számítógépére, melyekkel Kínába akart szökni.

Hirdetés

A vád szerint a korábbi dolgozó, Xiaolang Zhang egy kínai önvezető autókkal foglalkozó startupnál akart dolgozni, és last-minute repülőjegyet foglalt Kínába, miután letöltötte laptopjára az önvezető autó áramköri lapjának terveit. A hatóságok július 7-én tartóztatták le Zhangot a kaliforniai San Jose repterén, mikor a biztonsági kapun haladt át.

– Együttműködünk a hatóságokkal ebben az ügyben, és minden követ megmozgatunk, hogy ő, és mindenki, aki rajta kívül érintett az ügyben, elszámoltatható legyen tetteiért közölte az Apple.

A vád szerint Zhang munkája az volt, hogy szoftvereket és hardvereket fejlesszen az Apple önvezető jármű projektjéhez. Ő tervezett és tesztelt olyan áramköri alkatrészeket, melyekkel az érzékelők adatait elemezték.

Áprilisban Zhang apasági szabadságra utazott, miután megszületett gyermeke, és családjával Kínába utazott. Mikor visszatért, vezetőjének elmondta, hogy fel akar mondani, és visszaköltözik Kínába, ahol a Xiaopeng Motorsnak fog dolgozni, amely intelligens elektromos autókat gyárt, és a Szilícium-völgyben is vannak irodái.

Zhang felettese hívta az Apple biztonsági őreit, akik rájöttek, hogy Zhang átfogó kereséseket végzett titkos adatbázisokban, és bent volt az Apple irodájában abban az időben, amikor apasági szabadságon kellett volna lennie. Rájöttek, hogy a férfi áramköri lapokat és egy számítógépes szervert tulajdonított el a hardveres laboratóriumból, és munkatársai megmutattak neki egy szabadalmaztatott chipet.

Zhang azt mondta a hatóságoknak, hogy azért vitte el a hardvert a laboratóriumból, mert át akarta vinni új helyére az Apple vállalaton belül. Ezen kívül vélhetőleg adatokat is töltött le saját számítógépére, melybe egy 25 oldalas titkos terv is tartozott egy, az önvezető autók számára készített áramköri lapról.

Miután a hatóságok házkutatási engedélyt szereztek Zhanghoz, megtudták, hogy last-minute repülőjegyet vásárolt Kínába. Ezt követően a reptéren letartóztatták.

Az autonóm járművekért folyó heves versenyben sokszor nem színtiszta módszerekkel próbálnak egymás elé kerülni a konkurensek. Nemrég az Alphabet és a Baidu nyújtott be keresetet, azzal vádolva a riválisokat, hogy ellopták szellemi tulajdonukat.

Kiemelt Partnereink