Szolgáltatók Képzésfejlesztési programot indít a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter

Képzésfejlesztési programot indít a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter

Mester Nándor | 2013.05.27 08:08

Képzésfejlesztési programot indít a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter

A piaci igényeknek megfelelő gépipari szakképzés segítését szeretné elérni a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (DDGK) és ennek érdekében stratégia programon dolgozik.

A napokban újabb előkészítő egyeztetést tartottak a projekt felelősénél, a Hauni Hungária Kft. telephelyén. A 18 tagú klaszterben több mint kétezren dolgoznak, a szakmai tömörülés a Dél-Dunántúl egyik legjelentősebb iparági szervezete. A szakmai csoport önálló standdal jelenik meg a május végi, budapesti nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnológiai kiállításon és szakmai vásáron.

Merza-Szabó Berta klasztermenedzser

Merza-Szabó Bertától, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara klasztermenedzserétől megtudtuk, hogy egyebek között kidolgozzák az öt gépipari szakma képzésében (épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész) a 9. osztály tananyagának céges igényeknek megfelelő fejlesztési módjait, amelyek magukban foglalják az elméleti és a gyakorlati képzés harmonizálását is.

Részletes pályaorientációs programrendszert határoznak meg. Ennek célja, hogy minél több tanulóban keltsék fel az érdeklődést a gépipari szakmák iránt. A programterv a célok elérésének útját, módjait, lehetőségeit fogja tartalmazni.

Hatékonyabb szakképzés

Szándékuk továbbá, hogy a cégek és az iskolák hatékonyan együttműködjenek. Az ezt segítő terv kitér többek között a szakmai kapcsolattartás rendszerére, az információáramlás gyakoriságára, módjaira, a tanulók értékelési rendszerére, az oktatók továbbképzési és motivációs lehetőségeire, valamint mindezek informatikai és dokumentációs rendszerének kidolgozásra.

Arra a kérdésre, hogy miként ítélik meg az első két évet, mit sikerült teljesíteni a célok közül, Hüse István klaszterelnök azt mondta: - Az eltelt két év a klaszter célkitűzései megvalósításainak megalapozásával, kidolgozásával telt elsősorban. Az alapításkor meghatározott célok elérése érdekében „projekteket” hoztunk létre, melyek megvalósulását határidőhöz kötöttük, illetve anyagi forrásokat rendeltünk hozzájuk. Számos célkitűzést már –az előre meghatározott határidők betartásával- sikerült teljesíteni (pl.: információ csere platformjának kialakítása, közös megjelenés és képviselet, együttműködések kialakítása, adatbázis rendszerek létrehozása).
A projektek lezárása 2013 végig megtörténik, illetve több projektet már befejeztek és eredményeit alkalmazzák. Folyamatban van a társulás megszervezése az anyag, az energia, a szolgáltatás beszerzésben, közös új innovatív termékfejlesztés, gépipari szakképzés fejlesztése, projektek befejezése, amit ez év végéig terveznek.

Szakképzés Baranyában


Benchmarking Klub

A klaszteren belül elindítottak egy úgynevezett Benchmarking Klub-sorozatot.
Egy-egy rendezvény egy klasztertag meglátogatásával indul, majd egy adott aktuális fórum téma megvitatásával, tapasztalatok átadásával zárul (pl. dolgozói motiválási rendszerek, vállalatirányítási rendszerek, alvállalkozói kapcsolatrendszerek kialakítása). A konkrét eredmények azokon a pontokon mérhetők, amikor a tapasztalatcserében megosztott információkat egy adott klasztertag felhasználja és működésébe beilleszti, adaptálja, melyek egyik része „forintosítható”, másik része pedig csak nehezen. Népszerűsége töretlen, szinte minden alkalommal minden klasztertag elfoglalt ügyvezetője és/vagy vezető képviselője megtiszteli rendezvényt, mert fontosnak és hasznosnak tartják.

Közös beszerzési és termékfejlesztési projekt

A klaszter közös beszerzési projektje két fázisban valósul meg, először egy közös beszerzési koncepció, modell kidolgozására kerül sor, melynek egyik részfeladata megtalálni azon termékeket és szolgáltatásokat a 18 klasztertag működésében, melyek közösen beszerezhetőek, majd következik a megvalósítási szakasz, a közös versenyeztetés. A közös termékfejlesztési projektjükben jelenleg a tagvállalatok „technológiai profiljának” felmérése zajlik, ezt hamarosan követi a 2-3 közös projekt azonosítása és megvalósítása.

Vélemény a Tolna megyei tervekről

A klaszter Tolna megye fejlesztésének átfogó céljaival egyetért. Úgy látja, hogy a gazdaságfejlesztés és a humánerőforrás-fejlesztése kiemelten fontos terület, ezek fejlesztési eredményessége nagyban befolyásolhatja a gépiparban működő vállalkozások sikerességét is. A gazdasági fejlesztés motorja a gépipar, így a klaszter támogatja a Paksi Atomerőmű új blokk létesítését, a gazdaságfejlesztési beruházásokat (élelmiszeripari feldolgozó üzemek, textil és bőripari üzemek), valamint a területfejlesztési koncepció irányvonalaként további számos rövid és hosszútávon kivitelezhető lehetőségeket javasolt.

A klaszter tagjai által nyújtott termékek és szolgáltatások közt megtalálható többek között a vízsugaras vágás, a komplett technológiai gépészeti rendszerek telepítése és karbantartása, korrózióálló egyedi tartályok gyártása, forgácsolással előállított alkatrészek gyártása, motor és generátorházak gyártása.

Ugyancsak fontos elemek még a klaszter „kínálatában”: ipari berendezések villamos automatizáláshoz szükséges készülékek tervezése, gyártása, élelmiszeripari feldolgozó technológia gyártása, telepítése, kommunális gépjármű felépítmények és hidraulikus berendezések gyártása, szervizelése, ipari gépek forgalmazása, hegesztett darualkatrészek, mobildaruk, acélszerkezetek gyártása, acélszerkezetek, gépalkatrészek, épületlakatos termékek egyedi kisszériás gyártása, mechanikus biztonságtechnikai eszközök gyártása.


A klaszter tagvállalatai

1. Aquacut Termelő Kereskedelemi és Szolgáltató Kft.
2. DC Gépszer Kft.
3. Ecotech Közép Európai Technológiai Innovációs Nonprofit Zrt.
4. Fekoral International Kft.
5. Hauni Hungária Gépgyártó Kft.
6. Kontakt-Elektro Kft
7. Lakics Gépgyártó Kft
8. MATRO Kft.
9. MIG-TIG Kft.
10. Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
11. Profi Metal Kft.
12. Pécsi Tudományegyetem PMMIK- Gépészeti Tanszék
13. SAMPO Ipari és Szolgáltató Kft.
14. Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft.
15. Spitzer Silo Pécs Kft.
16. Strauss Metal Kft.
17. TeGaVill Kft.
18. Terex Cranes Hungary Kft.

Kiemelt Partnereink