Szolgáltatók Ipar 4.0 gyakorlati megoldásokat mutat be a Hepenix Kft.

Ipar 4.0 gyakorlati megoldásokat mutat be a Hepenix Kft.

Hepenix Kft. | 2018.03.14 15:08

Ipar 4.0 gyakorlati megoldásokat mutat be a Hepenix Kft.

A nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs Hivatal támogatásával a Hepenix Műszaki Szolgáltató Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA Sztaki) 2016. április 1-jével közösen egy Intro4.0 nevű projekten dolgoznak, ami az Ipar 4.0 technológiák bevezetésének elősegítésére keres megoldásokat.

Hirdetés

Az eredmények az ipari vállalatok, elsősorban a kkv-k felkészülését segítik majd elő a digitalizációban. A nemzetközi EUREKA projektben a külföldi partnerek munkáját a német koordinátor Karlsruhe Institute of Technology (KIT) fogja össze, mely szorosan együttműködik a két magyar partnerrel. Megismerve a német technológia-transzfer, technológia-bevezetés serkentésére kidolgozott megoldásokat, feladataik között szerepel a magyar sajátosságok és tapasztalatok beágyazása.

Úgy a hazai projektvezető HEPENIX Kft.-nél, mint az MTA SZTAKI-ban, kidolgozásra kerülnek olyan alkalmazási környezetek, úgynevezett use-case megoldások, amelyeket más kkv-k környezetében is érdemes lehet megvalósítani. Ezen use-case- ek közül a következőket érdemes megemlíteni.

Ember-robot együttműködés
Ebben a use-case-ben a célkitűzés ipari és kollaboratív robotok emberekkel való kooperatív működésének támogatása egy biztonsági rendszer létrehozásával, amely nyomon követi az emberek helyzetét. Ezen információk birtokában a robot elkerüli az esetleges ütközéseket és az ember közelében biztonságos sebességgel mozog. Az ütközések elkerülésében predikcióra nyílik lehetőség. Ennek egy változata, illetve kiegészítése a robot gesztusokkal történő vezérlése. Mindkét esetben egy-egy mélységi kamera képfeldolgozása előzi meg a robotmozgást változtató, illetve inicializáló parancsokat.

Eseményvezérelt kamerás rendszer
Az eseményvezérelt kamerás távfelügyeleti és távdiagnosztikai rendszer fő funkciója a HEPENIX Kft. által átadott/átadás alatt lévő gépekhez nyújtott támogatás és hibaelhárítás elősegítése. Fő komponensét két, vagy több vezeték nélküli akciókamera képezi, melyek vízálló tokozásuknak köszönhetően akár extrém környezetbe, gépterekbe is elhelyezhetők. A rendszer működése közben a felvételrögzítés ciklikus, tárolásuk a szintén vezeték nélküli nyomógomb jelére történik az esemény előtti és utáni időszakról, a webes kezelőfelületen beállítható hosszúságban.

A fent említett use-case megoldások integrálására az MTA SZTAKI-ban található Smart Factory jó lehetőséget kínál, melyben helyet kap az IoT környezetet is kiszolgáló Node-RED, egy vizuális programozási környezetet nyújtó rendszer, amely az érzékelőkről akár a számítástechnikai felhőbe irányuló adatfolyamokat is létre tud hozni a hardverek és a szoftverek összekapcsolása révén. A Smart Factory rendszerelemeibe beavatkozni és a működésüket monitorozni egy erre alkalmas Cockpit segítségével lehet.

Az INTRO 4.0 projekt ezeknek a technológiának a tudományos alapokon történő bevethetőségét készíti elő.

Kiemelt Partnereink