Szolgáltatók Íme a megoldás a használt buszok zöldítésére

Íme a megoldás a használt buszok zöldítésére

autopro.hu/P.B. | 2021.08.16 14:16

Íme a megoldás a használt buszok zöldítésére

Fotó: Youtube/Rail Road TV

Érdekes megoldást fejlesztett ki egy flamand tömegközlekedési vállalat, ami akár magyar üzemeltetők számára is példa lehet. A hibridbuszok hatótávolságának növelése nem váltja ki az új beszerzéseket, de átmeneti megoldásként beválhat.

Hirdetés

44 új plug-in hibrid csuklósbuszt vásárolt a flamand De Lijn. A belgiumi vállalat ezen túlmenően 280 használt hibridhajtású csuklósbuszát fejleszti tovább plug-in hibriddé, hogy ezzel zöldítse a flottáját, és a buszai megfeleljenek a városok által szabott elvárásoknak - részben az EU támogatásával, Belgium flamand része a közlekedés zöldítésébe fogott, aminek fontos eleme a buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentése.

A De Lijn jelenleg 530 hibrid buszt üzemeltet, az első ilyen autóbuszokat még 2009-ben vásárolta. A cég buszai közül 150 rendelkezik 15 kilométeres tisztán elektromos hatótávval, 90 darab 30 kilométeres hatótávval, míg 84 száz kilométert is meg tud tenni elektromos üzemmódban. Az akku lemerülése után dízelhajtással működnek tovább a buszok.

A sima hibrid buszok ezzel szemben legfeljebb 400 métert tesznek meg elektromos üzemmódban, azt is csak elinduláskor, vagy esetlegesen a dugóban való araszoláskor – egyébként a dízelmotor hajtja a buszt.

Hatótávolság-növelés

A De Lijn saját elmondása szerint az első olyan tömegközlekedési vállalat, ami komolyabb összeget fordít a buszok elektromos hatótávolságának növelésére. A felújítás során a cég nagyobb akkumulátorokra cseréli a sima hibridek akkuit, ennek köszönhetően azok plug-in hibrid (vagy e-hibrid) busznak számítanak, és 15, 30 vagy akár 100 kilométert is meg tudnak tenni elektromos üzemmódban – írja a Green Car Congress.

Mivel a csuklósbuszok szerves részét képezik a cég flottájának, ám azokat egyben nem tudják lecserélni elektromos buszokra, ez a megoldás kifizetődőnek tűnik a buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentésére.

Kiemelt Partnereink