Szolgáltatók Így tervezzük meg raktárainkat!

Így tervezzük meg raktárainkat!

autopro.hu/V.M. | 2021.12.06 04:21

Így tervezzük meg raktárainkat!

Fotó: Trans-Sped Kft.

Az utóbbi két évben jelentősen megváltoztak a raktártervezési követelmények. Ez azonban csak részben van a koronavírus-járvány miatt, az ellátási zavarok és a digitális technológiák fejlődése egyaránt közrejátszottak. A jó tervezéssel javítható a hatékonyság és fokozható a dolgozók biztonsága.

Hirdetés

Attól függetlenül, hogy egy teljesen új raktár építéséről vagy egy már meglévő átalakításáról van szó, az alapok ugyanazok. A Warehouse & Logistics News négy tervezési szempontot sorol fel.

1. Ember- és anyagáramlás

Az elrendezésnek támogatnia kell a raktári dolgozók és az anyagok hatékony áramlását. A megfelelő kialakítással magasabb termelékenység érhető el, ezért az akadálymenetes anyagáramlás biztosítása egyáltalán nem mellékes dolog.

2. Tér

Külön területeket szükséges kialakítani a bejövő szállítmányok fogadására, a tárolásra, a csomagolásra és a kimenő áruk számára. A járvánnyal bevezetett távolságtartási követelmények teljesítése érdekében lehetséges, hogy a korábbinál nagyobb alapterülettel kell számolni.

3. Termelékenység

A raktárat úgy kell kialakítani, hogy az biztosítsa az egymásra épülő folyamatok logikus elrendezését. A kettő pont közötti szükségtelenül hosszú utak megtétele időveszteséget jelent, csökkentve a termelékenységet. Egy jól megtervezett elrendezéssel azonban minimalizálhatóak a munkaterületek között megteendő távolságok.

4. Technológia

A digitális technológiák gyorsan terjednek a raktárakban a kommunikációs folyamtok felgyorsítása, a folyamatok automatizálása és a papírmunka csökkentése érdekében. A digitális megoldások számos előnnyel járnak, azonban ügyelni kell a számunkra ideális kiválasztására, a nem megfelelő választás ugyanis egyenlő a kidobott pénzzel és elvesztegetett idővel.

Ami magát a tervezési folyamatot illeti, azt négy lépésben érdemes elvégezni.

1. A célok meghatározása

Először is kezdjük a jelenlegi helyzet felmérésével. Ezt olyan kérdések megválaszolásával érhetjük el, mint például: Mekkora raktárterületet igényelnek az egyes termékek? Hogyan lehet növelni a folyamatok hatékonyságát? Elértük már a kívánt termelékenységet? Mekkorák a szezonális csúcsok?

2. Mire van szükség középtávon?

Becsüljük meg a kapacitásszükségletet három-öt évvel előre! Ez segít meghatározni, hogy mire van szükség annak érdekében, hogy a jövőben jelentkező igényeket kielégítsék a raktáraink, egyúttal alapjaiban befolyásolja a most áttervezett vagy építés előtt álló raktárak elrendezését.

3. Elrendezés

A lehető legtöbb területet kell az elsődleges fizikai tevékenységeknek, mint a raktározásnak és az árumozgatásnak dedikálni, míg az irodáknak, raklaptárolásnak és a járművek parkolóinak fenntartott területet minimalizálni kell. Fontos a munkaterületek egyértelmű meghatározása is, az ugyanis növeli a hatékonyságot, miközben csökkenti a biztonsági kockázatokat.

4. Az ember- és anyagáramlás meghatározása

Az áramlás tervezése alapjaiban határozza meg a raktárak elrendezését. Az egyirányú áramlás számít a legbiztonságosabbnak és leghatékonyabbnak – mivel kiküszöbölhetőek a torlódások. A kijelölt útvonalakat a padlón és máshol elhelyezett jelekkel egyértelműen jelölni szükséges.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink