Szolgáltatók Így odázd el a kuplung zsebbe nyúlós javíttatását

Így odázd el a kuplung zsebbe nyúlós javíttatását

autopro.hu | 2019.11.30 04:28

Így odázd el a kuplung zsebbe nyúlós javíttatását

Kuplungpedál nyomkodás nélkül lehetetlen lenne vezetni egy manuális váltós autót, ezért értelemszerűen a kuplungot is a kopó alkatrészek közé soroljuk. Hiába használjuk kímélően a mechanizmust, akkor is elhasználódik egy idő után. Öröm az ürömben, hogy bizonyos jelekből még időben észlelhetjük az alkatrész meghibásodását átlagos, kevésbé szakavatott autósként is.

Amikor a kuplung szóba kerül, a legtöbben egyből rávágják, hogy a váltáshoz van rá szükség. Lényegében, nagyon leegyszerűsítve a dolgot, erről van szó. A kuplung továbbítja a motor által leadott teljesítményt a váltó részére, ezáltal kerülnek meghajtásra a kocsi kerekei, s végül mozgásba az autó. A mechanizmust alapvetően négy főelem alkotja: a kuplung szerkezet, a kuplungtárcsa, a lendkerék, valamint a kinyomó csapágy. Működtetéséhez nem csak a lábunkra van szükség, hosszú út vezet a pedáltól a kuplungig.

Két típusú „út”, azaz szerkezet létezik: bowdenes és hidraulikus. Manapság leginkább már az utóbbit alkalmazzák a gyártók, mert a bowdenes változatnál csak állítási opcióval tudják az alkatrész holtjátékát szabályozni. Eközben a hidraulikus verzió azért népszerűbb, mert ott a kuplungtárcsa elhasználódásának végéig utóállítja önmagát a szerkezet. Sajnos, ha az alkatrészcsoport valamely eleme elromlik, bizony mélyre nyúlhatunk a zsebünkben: akár egy nyaralás ára is rámehet a javításra. Abban, hogy ezt elkerüljük, a Kovács Autó alkatrész webáruház munkatársai segítenek nekünk, akikkel a kuplungszerkezet tipikus meghibásodási lehetőségeiről, jeleiről beszélgettünk.

Az alkatrész kvartett gyenge pontjai

A kuplung készlet legkönnyebben sérülő eleme kétségkívül a kuplungtárcsa. Ha ez elhasználódik, bizony csak a csere fogja orvosolni a problémát, javítani ekkor már nem lehet. Persze sok autótulaj igyekszik ezt megúszni, például felszegecseltetéssel. Ezzel azonban nem érdemes próbálkozni, ugyanis az alkatrészben elhelyezkedő rugó a bütykölt alkatrésszel megtett távolság alatt annyira elfárad, hogy akár még a helyéről is kieshet, akkor pedig a vontatás húzhat csak ki minket a bajból. Vagyis hiába próbálna spórolni vele a tulajdonos, sokkal drágább lenne így a javíttatás, mint amennyibe a szimpla csere kerülne.

Amennyiben csak a kuplungtárcsa kopik el, és a szerelő úgy véli, hogy a kuplung szerkezetnek még nincs gondja, akkor csak egyszerűen beszereli az új tárcsát. Ám nem szabad elfeledkezni a tényről, hogy a szerkezet is ugyanúgy megszenvedi azt a futásteljesítményt, amit a tárcsa. Jóllehet bármelyik alkatrész webáruházban lehet külön kuplungtárcsát rendelni, mégis érdemes teljes szettben vásárolni, mert előfordul, hogy kis túlzással majdnem annyiba kerül maga a tárcsa, mint a komplett készlet. Ugyanez igaz a mechanikus kinyomó csapágy cseréjére is, mivel ez filléres teher a többi alkatrészhez viszonyítva. Ám ha megragad, annál nagyobb galibát tud okozni! Ellenben, ha hidraulikus kinyomó csapágy van az autó kuplungjában, akkor nem muszáj cserélni a tárcsával együtt, mivel ez a típus tartósabb. Ha nem tapasztalunk szivárgást, és nem halljuk a hidraulikus csapágy búgását, akkor nem feltétlen kell újat beszereltetni.

Elhasználódott kuplungtárcsa

Az egytömegű lendkerekekkel szerencsére nem nagyon szokott gond lenni, kivételt csak az extrém esetek képeznek. Például ilyen lehet a ferodol leszakadása a tárcsáról, vagy a tárcsa kopása a szegecsig, mivel ebben az esetben a lendítő kerék felületén bemaródások jönnek létre.

Vigyázzunk, ha ezeket tapasztaljuk!

Ahhoz, hogy megelőzzük a drága kuplungjavítást, érdemes az autó jelzéseire odafigyelni! A kuplungtárcsa kopását jelzi például, ha a pedál már majdnem, hogy csak teljesen felengedve fog. Vásárlóink gyakran számolnak be arról a jelenségről kuplungrendeléskor, hogy a pedál benyomásakor recsegést hallanak, amikor egyesbe akarják tenni a váltót. Látatlanban erre elég nehéz konkrétabb okot mondani, de mondjuk, ha nem a megszokott holtjátékot tapasztalja az illető, akkor lehet ludas a bowden, vagy hidraulikával szerelt kuplung esetén a hidraulika. Nagyon ritkán, de megeshet az is, hogy a kuplung kiemelő villa felcsavarodik a tengelyre. A túlzott holtjáték mellett hallható megnövekedett zaj a kuplungszerkezet törésére utalhat.

Az aggasztó hangokra mindig hamarabb felfigyel az ember, így van ez az induláskor tapasztalható zörgéssel, csörgéssel is, pláne, ha a motor mozgását is halljuk a motortérben. Ilyenkor szinte kivétel nélkül a kettőstömegű lendkerékkel lesz gond: érdemes minél előbb újra cseréltetni, még mielőtt szétválna a két rész egymástól. Egyértelmű jel lehet még a csapágyhang is; ha a pedál benyomásakor halljuk, akkor feltehetőleg a kinyomó csapágy szorul cserére, ám ha a pedál feleresztését követően, olyankor a nyeles tengely csapágy zúg. Utóbbi esetben is a csere orvosolhatja a problémát.

Nem ennyire egyértelmű jel azonban, ha a kuplung kinyomásakor csak nehezen, vagy egyáltalán nem veszi be a kocsi a sebességet, pláne egyesben és hátramenetben. Habár ez jelezheti a kuplung meghibásodását, azért nem feltétlen kell egyből erre következtetni. A sebváltókar, valamint a kapcsoló tengely között helyezik el a gyártók a sebesség kiválasztó szerkezetet, melyet ún. faudifejes csuklókkal vagy bowdenes mechanikával látnak el. Ezek kikopásakor egyaránt pontatlanná válik a sebváltó üzemeltetése, de a szerelő ezt is tudja majd orvosolni.

A megfelelő kuplungkészlet kiválasztása

Kuplungkészlet rendelésekor érdemes odafigyelni rá, hogy pontosan miket is tartalmaz a kinézett szett, mivel ahány márka, annyiféle készlet létezik. Kaphatóak olyanok, melyekben csak a kuplungtárcsa és a -szerkezet szerepel, de rendelhetőek olyanok is, melyek még a kettőstömegű lendkereket is tartalmazzák. A már 16 éves múlttal büszkélkedő alkatreszek.hu webáruház kínálatában nem csak az autómárkák gyári alkatrészeit biztosító, ismert gyártók – mint a Valeo, a Sachs vagy a Luk – kuplung szettjei közül válogathatnak a vásárlók, ugyanúgy rendelhetőek kedvezőbb vételárú, ám ár-érték arányban kiváló készletek is.

Kiemelt Partnereink