Szolgáltatók Így is lehet nőnapot ünnepelni: tudományos díjakat adnak kutatónőknek

Így is lehet nőnapot ünnepelni: tudományos díjakat adnak kutatónőknek

Pardavi Mariann | 2019.02.28 11:14

Így is lehet nőnapot ünnepelni: tudományos díjakat adnak kutatónőknek

A Nők a Tudományban Egyesület nőnap alkalmából 2018-ban is kiosztja a Nők a tudományban Kiválósági Díjat biológia, kémia és műszaki tudományok területén.

Hirdetés

– Fontosnak tartjuk a kutatónők támogatását. Az elismerést olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, és aktív részesei a hazai tudományos életnek. Mindemellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséből a fiatal lányok körében, így inspirálva környezetüket – közölte az egyesület projektmenedzsere, Hódosy Lucia.

A Nők a Tudományban Egyesület missziójának része a nők tudományos szerepének támogatása, és a figyelem felhívása a nők tudományos teljesítményére, mivel a nők által véghez vitt sikeres kutatások és innovációk sokszor nem ismertek (és elismertek) szélesebb körben.

Az egyesület közlése szerint a díjra pályázhatnak olyan, PhD fokozattal rendelkező kutatónők, akik kiemelkedő kutatási vagy technológiai tevékenységet végeznek a meghirdetett területek egyikén, aktív részesei a hazai tudományos életnek.

Az egyesület adatai alapján Magyarországon a nők aránya a kutató fejlesztő helyek kutatóinak tényleges létszámában még mindig meglehetősen alacsony. Míg a természettudományok területén 23,6% addig a műszaki tudományok területén mindössze 18,3 %-ot tesz ki.

Ezzel kapcsolatban korábban interjút adott portálunknak az egyesület ügyvezetője, Szigeti Fanni. Úgy látja, még mindig él az a nézet, hogyha egy lány jó matematikából, menjen közgazdásznak. Erre terelik a jóképességű lányokat a tanárok és szülők rendszerint.

– Általában véve igaz, hogy sem a diákoknak, sem a tanároknak nincsen arról valós képe, milyen irányban érdemes továbbtanulni, az egyes végzettségekkel hol lehet elhelyezkedni, és nem utolsósorban milyen megélhetést biztosít, milyen jövőképet adnak bizonyos szakmák. Kevés a releváns információ arról, hogy mit és miért érdemes tanulni, illetve legtöbbször hiányzik az a hiteles személy, aki orientálni és támogatni tudná a fiatalokat ebben a tekintetben. Ezért rendszeresen szervezünk pedagógusoknak és szülőknek szóló programokat is, melyeknek célja, hogy betekintést nyerjenek a mérnöki, informatikai és egyéb, jövő-orientált szakmákba. Pozitív fejlemény például, hogy az informatikushiányra válaszul egyre nagyobb arányban kerülnek lányok IT-területre. Idő kell, mire rögzül a köztudatban más szakmákra is. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán 7-ről 12 százalékra nőtt a lányok aránya, ez talán elsőre nem tűnik soknak, de nagy előrelépés.

A díjak odaítéléséről az egyesület elnöksége által felállított tudományos szakmai bizottság dönt. A díj fővédnöke prof. Hargittai Magdolna akadémikus. Az eredményhirdetésre és a díj átadására a nemzetközi nőnapot megelőző napon, március 7-én kerül sor.

Kiemelt Partnereink