Szolgáltatók Így dobja meg a gazdaságot debreceni BMW-beruházás

Így dobja meg a gazdaságot debreceni BMW-beruházás

MTI | 2018.12.06 10:40

Így dobja meg a gazdaságot debreceni BMW-beruházás

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a befektetések szempontjából – mondta Virág Barnabás Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBMKIK) székházában, ahol a megye gazdaságának és legjelentősebb gazdálkodóinak teljesítményét elemző TOP100 kiadvány bemutatása és díjátadása zajlott.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója előadásában rámutatott: az MNB célja a kormány politikájának, a kis- és középvállalkozásoknak a támogatása.

Debrecenről és a régióról szólva elmondta, a foglalkoztatási ráta alacsonyabb az országosnál, míg a munkanélküliség magasabb, ám képzési programokkal lehet segíteni ezen a problémán. Az oktatás, kultúra, közlekedés terén Debrecen remek adottságokkal bír, hiszen a Debreceni Egyetem a tudás és innováció központja, tradicionális kultúrája évszázadokra tekint vissza, a közlekedés kiemelkedő az autópályával és az újra indult légi járatokkal. A BMW debreceni gyárának jövő évi beindulása pedig félszázalékos gazdasági növekedést eredményez.

Rácz Róbert megyei kormánymegbízott azt emelte ki, hogy az állam, a kormányhivatal mediátori szerepet tölt be a munkavállalók és a munkaadók között. Hangsúlyozta, hogy közösen kell keresni a megfelelő munkaerőt. Napjainkban szerinte a munkaerőhiány az igazi probléma, nehéz megfelelő képzettségű munkaerőt találni.

Papp László polgármester beszédében leszögezte, sikeres várost csak sikeres vállalkozásokra építve lehet vezetni. Debrecen mára léptékváltást élt meg, melyben a vállalkozásoknak óriási szerepük van mondta, hozzátéve: a fejlődésben jelentős a változás.

Miklóssy Ferenc, a HBMKIK elnöke köszöntőjében elismerését fejezte ki azért, hogy jelentős ösztönzést kapnak a vállalkozások a kormánytól és segítséget a fejlesztésekhez. Hozzátette: versenyképes nemzeti vállalkozások nélkül nincs felzárkózás. Megfogalmazása szerint "másképp látjuk a jövőt, mint egy éve".

A TOP100 kiadványt idén már 12. alkalommal adták ki a HBMKIK, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, továbbá az Inform Média Lapkiadó Kft. együttműködésében.

Kiemelt Partnereink