Szolgáltatók Ígéretét teljesítené Trump az autóipari védővámokkal

Ígéretét teljesítené Trump az autóipari védővámokkal

MTI | 2019.07.25 12:48

Ígéretét teljesítené Trump az autóipari védővámokkal

Még egykori választási ígéretének próbál eleget tenni Donald Trump, amerikai elnök azzal, hogy kilátásba helyezte védővámok bevezetését a gépjárművekre és alkatrészekre – mondta Csath Magdolna közgazdász.

Hirdetés

Az elnök az amerikai munkahelyek megőrzését ígérte választóinak, ennek érdekében igyekszik visszaszorítani az importtermékeket az amerikai piacon. Az Egyesült Államok és az Európai Unió kereskedelmi kapcsolatában az unió felé billen a mérleg. Az unió többet exportál az Egyesült Államokba, mint amennyit vásárol onnan, ez a kereskedelmi hiány pedig a gépjárműpiacon keletkezik.

A világ gépjárműgyártásának mintegy negyede az EU-ban zajlik

A világ gépjárműgyártásának mintegy negyede az Európai Unióban zajlik, ennek több mint 50 százaléka német export, amelynek körülbelül 20 százalékát Amerikában adják el. Az amerikai import autókra körülbelül 10 százalékos vám van érvényben az unióban, míg az európai importokra csak 2 százalékot vett ki Amerika, így a közgazdász szerint nem meglepő, hogy Amerika védővámok kivetését helyezte kilátásba.

Európai fenyegetés

Az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja arra figyelmeztetette Amerikát, hogy 35 milliárd eurónyi amerikai árura vethet ki vámot, ha az Egyesült Államok bevezeti az autóipari védővámokat. Ez is érthető lépés, hiszen az unió GDP-jének 7 százaléka az autógyártásból származik - fűzte hozzá Csath Magdolna.

Kiemelt Partnereink