Szolgáltatók Hogyan ellenőrizzük az autók előéletét?

Hogyan ellenőrizzük az autók előéletét?

autopro.hu | 2022.05.14 08:18

Hogyan ellenőrizzük az autók előéletét?

Fotó: Facebook/carvertical.io

A használt autók piacán könnyű belefutni egy rossz vételbe, mert minden eddiginél gyakoribbak a rejtett károk, az óraállás visszatekerése és az egyéb csalások. Például a BMW, az Audi, a Subaru és a Volkswagen egyes típusainak több mint harminc százalékát hamis óraállással hirdetik. A vevők szerencsére ma már bármely jármű előtörténetét ellenőrizhetik az alvázszám vagy a rendszám alapján, és így jóval könnyebb elkerülni a csalást.

Hirdetés

Amikor használt autót keresünk, egyre fontosabb valamilyen platformot használni az autók előtörténetének ellenőrzésére. Ilyen szolgáltatást nyújt a carVertical, amelyet ebben a cikkben példaként használunk. Ezek a platformok igen hatékonyak, a legtöbb autó megtalálható velük, és csak egy alvázszám kell az adatok lekéréséhez.

Mi az az alvázszám?

Az alvázszám (VIN) egy 17 jegyű kód számokból és betűkből, amely egyedileg azonosítja az adott járművet. A hivatalos szervek világszerte az alvázszámok alapján rögzítik a járműeladásokat, a futásteljesítményt, az autóbaleseteket, az autólopásokat és sok mást.

Az alvázszám nem véletlenszerűen generált karakterekből áll. Négy fő részre osztható:

  • Gyártói azonosító (World Manufacturer Identifier, WMI) – az első három karakter a gyártó országot, a gyártó nevét és a jármű típusát mutatja.
  • Járműleíró szakasz (Vehicle Descriptor Section, VDS) – ez az öt karakter a karosszéria, a motor és a sebességváltó típusát, a felszereltségi szintet stb. jelzi.
  • Járműazonosító szakasz (Vehicle Identifier Section, VIS) – az utolsó kilenc karakter a modellévet és a gyártóüzemet azonosítja, és egy sorszámot is tartalmaz.

Ezek az információk kódoltak, azaz minden karakter konkrét opciókat, karosszériatípusokat, modelléveket stb. jelent. Az alvázszámban kódolt információk mellett a kód rengeteg globális adatbázist is értelmezhetővé tesz, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, ha használt autót keresünk.

Hol találom meg a számot?

Fotó: carVertical

Az alvázszámok több helyen is szerepelnek, hogy kiderüljön, ha nagyobb alkatrészek megsérültek vagy kicserélték őket. Ezek a helyek gyártónként eltérők, de a leggyakoribbak a következők:

  • a motorblokk eleje (a motorháztető alatt);
  • vezetőoldali műszerfal (kívülről nézve a szélvédő alatt);
  • vezetőoldali ajtóoszlop (B-oszlop);
  • forgalmi engedély.

Keresse meg az összes helyet, és győződjön meg róla, hogy minden szám azonos. Ha manipulálás jeleit látja, lehet, hogy az autó lopott, vagy sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy hirdetik.

Az autó előtörténetének ellenőrzése a rendszám alapján

Egyes országokban (beleértve Magyarországot) a jármű rendszáma alapján ellenőrizhető a jármű előtörténete. Néha ez könnyebb módszer – a jármű alvázszámát csak a tulajdonostól vagy közeli szemrevételezéssel szerezheti be, a rendszámtábla viszont távolról is jól látható.

Nem minden járműelőtörténet-ellenőrzési platformon kereshetők adatok rendszám alapján, de a fent említett carVertical például kínál ilyen lehetőséget.

Az alvázszámalapú ellenőrzéssel szemben azonban a rendszám alapján nem kérhetők le az országon kívül történt előzmények. Ha tehát az autó importált, az alvázszám alapján többet tudhatunk meg.

Hogyan ellenőrizzük az autók előtörténetét?

Mindössze a jármű alvázszámára van szükség. Az olyan autós előtörténet-ellenőrzési platformok, mint a carVertical, különböző adatbázisokhoz férnek hozzá, amelyek értékes adatokat tartalmaznak az egyes járművekről. A szolgáltatás honlapján látható üres mezőbe írja be az alvázszámot, és máris megvásárolhatja a jármű előtörténeti jelentését.

Milyen információk derülnek ki az autó előtörténeti jelentéséből?

Az autós előtörténet-ellenőrzési platformok különböző hivatalos szervektől gyűjtenek adatokat, így sokféle információval rendelkeznek, a meglátogatott országoktól a járműről korábban készült fényképekig. Az alábbiak derülnek ki az autóról az előtörténeti jelentésből.

Eseménytörténet

Megtudhatja, hol gyártották és helyezték forgalomba az autót, hányszor és mikor váltott tulajdonost, kiderülnek a forgalmi vizsgák adatai, hogy milyen országokban volt forgalomban az autó, stb.

Fotó: carVertical

Fontos szempont, hogy korábban merre járt az autó. A skandináv országokból származó járműveken például gyakran jelentős a korrózió, Franciaország és Olaszország keskeny utcái pedig növelik az esélyét, hogy karcos az ajtó vagy a lökhárító.

Lopások

Az autós előtörténet-ellenőrzési platformok nemzetközi szinten keresnek a rendőrségi adatbázisokban. Ez az egyik legegyszerűbb módszer annak kiderítésére, hogy körözik-e valahol az autót.

Fotó: carVertical

Lopott járművet vásárolni a legrosszabb, ami történhet. Ha megpróbálja forgalomba helyezni az autót, a rendőrség rögtön felkeresi. Lehet, hogy az eladó együttműködést tanúsít, de a lopott autót értékesítők gyakran nyomtalanul eltűnnek, így Ön elveszti a pénzét vagy az autót.

Futásteljesítmény

A jelentés megmutatja, hogyan alakult az autó futásteljesítményre az évek során. Ha az látszik, hogy a futásteljesítmény csökkent, akkor az adatok hamisak.

Fotó: carVertical

A futásteljesítmény visszatekerése sok országban törvényellenes, mert a vevő így a valósnál magasabbnak gondolja az autó értékét – ez lényegében csalás. A futásteljesítmény jól jelzi, hogy mennyire elhasznált az autó, így a vevők minden esetben túl sokat fizetnek a járműért, ha azon titokban visszaállították a kilométerórát.

Káresemények

Ez az egyik fő oka, hogy a használt autót vásárlók ellenőrzik az autó előtörténetét. A károk alatt megtalálható minden biztosítási káresemény, és szerepel az esemény országa, a kár típusa, a becsült javítási költség és a dátum.

Fotó: carVertical

Ha kiderül, hogy az autót korábban komoly balesetek érték, az egyértelműen felveti az esetleges biztonsági problémák kockázatát. Lehet, hogy nincsenek meg a légzsákok, az autó szerkezete rozsdás és gyenge, stb.

Korábbi hirdetések

A különböző aukciós és hirdetési webhelyekkel való együttműködésnek köszönhetően az olyan autós előtörténet-ellenőrzési platformok, mint a carVertical, a jármű korábbi hirdetéseiről is találnak információkat, amelyek között árak, dátumok és fényképek szerepelnek.

Ezek az adatok segítenek az autó korábbi állapotának felmérésében. Ha például néhány évvel ezelőtt kivételesen olcsón hirdették meg, lehet, hogy komoly sérülése volt.

Felszereltség

A jelentés teljes listát tartalmaz az autó eredeti felszereltségéről. Szerepel benne a felszereltségi szint, az extra kiegészítők, az autó színe és sok más adat. Ezekből az információkból könnyebb megállapítani, mely felszereltségi elemeket építették be utólag – ez azért fontos, mert az utólagos beépítések gyakran gyenge minőségűek.

Fényképek

Fotó: carVertical

A jelentésben szereplő fényképek gyakran döntő tényezők a használtautó-vásárlásnál. A biztosítótársaságok, aukciós webhelyek és egyéb szervek adatai között károkról készült fényképek is szerepelhetnek. A legtöbb sérült alkatrészt ki lehet cserélni, de a súlyosan sérült autókban szinte lehetetlen visszaállítani a szerkezeti merevséget.

Ellenőrzőlista

Az autó-előtörténeti jelentései rövid ellenőrzőlistát tartalmaznak a gyakori problémákról, illetve tippeket, hogy mit érdemes ellenőrizni a használtautó-vásárláskor. Még ha el is kíséri egy autószerelő átnézni az autót, akkor is érdemes tudnia, hogyan vegye észre az apró töréseket az utastérben, hogyan ellenőrizze az ablakokat és a tömítéseket, stb.

Miért fontos az autók előtörténetének ellenőrzése?

Ahogyan már tudja, bármely járműnél előfordulhat mechanikai, elektromos vagy akár jogi problémák tömege. Még a legjobb szakértők is csak az autó aktuális állapotát tudják felmérni, de nem tudják megállapítani, hogy korábban min ment keresztül: lehet, hogy elöntötte a víz, összetörték, visszatekerték az órát, vagy akár ellopták! Rengeteg probléma van, amit csak az autó-előtörténeti jelentések fednek fel.

Miért nem ingyenesek az autó-előtörténeti ellenőrzések?

A jármű-előtörténeti jelentésekben szereplő legtöbb információ nem nyilvános. Az autós előtörténet-ellenőrzési platformok közigazgatási nyilvántartásokkal, műszakivizsga-állomásokkal, a rendőrséggel, biztosítótársaságokkal és más szervekkel működnek együtt, hogy adatokat vásároljanak.

Ott van még az adatok feldolgozásának, karbantartásának és frissítésének költsége. Rendszeresen érkeznek be tömegével a nyers adatok, amelyeket vizuálisan vonzó információkká kell alakítani, majd elhelyezni az előtörténeti jelentésekben. Mindent egybevetve sok pénzbe és erőfeszítésbe kerül a pontos, részletes és intuitív jelentések összeállítása. Emiatt a teljes alvázszám-ellenőrzés soha nem ingyenes.

Tényleg megéri a pénzt az autók előtörténetének ellenőrzése?

Az előtörténeti jelentés lekérése nem garantálja, hogy jó autót fog vásárolni, de jelentősen megnöveli az esélyét. Ha több információval rendelkezik, megúszhat néhány szörnyű vételt, és előnyből indul az alkufolyamatban.

Azonban ahogy a használt autók piacán is vannak jó és rossz vételek, ugyanígy vannak jobb és rosszabb szolgáltatások az autók előtörténetének ellenőrzésére is. A jelentés megvásárlása előtt ezért érdemes figyelembe vennie néhány tényezőt:

  • ár;
  • elérhető fizetési módok;
  • az ügyfélkezelés minősége;
  • a jelentés felhasználóbarát jellege és egyértelműsége;
  • a jelentés érvényességi ideje;
  • a szolgáltatás hírneve.

Kövesse a fenti tanácsokat, és jó úton fog járni, hogy nagyszerű használt autót vásároljon!

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink