Szolgáltatók Hatalmas összegből fejlődhet az európai akkugyártás

Hatalmas összegből fejlődhet az európai akkugyártás

autopro.hu/P.B. | 2024.02.13 11:17

Hatalmas összegből fejlődhet az európai akkugyártás

Fotó: ACC

Az ACC 4,4 milliárd eurós kölcsönt vett fel abból a célból, hogy a lítiumion akkumulátorcellákat gyárthasson Franciaországban, Németországban és Olaszországban három újonnan felépülő gigagyárban. Emellett a kutatás-fejlesztésre is költ a vállalat, melynek tulajdonosi szerkezete is megváltozik, miután a Stellantis, a Total és a Mercedes-Benz további tőkét injektálnak a cégbe.

Hirdetés

Az Automotive Cells Company, vagy az ACC szerint a 4,4 milliárd euró „Európa valaha volt egyik legnagyobb tőkebevonása ebben az iparágban”, amiből összesen négy akkugyárat fejleszt a cég – pontosabban hármat épít, és egy már meglévőt bővít.

A beruházások keretében legalább 120 gigawattórás akkugyártási kíván elérni az ACC. Ezt a tervek szerint egyenlő arányban osztaná meg olasz, francia és német akkugyárai között a vállalat. Az ehhez szükséges, már említett 4,4 milliárdos kölcsönt egy teljes mértékben kereskedelmi bankokból álló konzorcium, a BNP Paribas, a Deutsche Bank, az ING, az Intesa Sanpaolo, valamint a Bpifrance, az Euler Hermes és a SACE adja.

Változás a tulajdonosi szerkezetben

A Stellantis, a Mercedes-Benz és a Total leányvállalata, a Saft is részt vett egy (nem közzétett értékű) tőkeemelésben. 2024 márciusának végére a tőkeinjekcióval a Stellantis az ACC részvényeinek 45 százalékát fogja birtokolni, míg a Mercedes-Benz részesedése 30, a Safté pedig 25 százalék lesz.

A kölcsönről Yann Vincent, az ACC vezérigazgatója azt mondta, hogy ez egyértelmű bizonyítéka az ACC projektbe vetett bizalomnak.

Az ACC-t a Total és a Stellantis hozta létre 2020-ban, a Mercedes pedig egy évvel később csatlakozott. A vállalat több mint 1500 embert foglalkoztat Franciaországban, Németországban és Olaszországban. A gigagyára mellett az ACC egy 2020 óta létező kutatás-fejlesztési központot is működtet Franciaországban – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink