Szolgáltatók Három és fél éve volt utoljára ennyire drága az olaj

Három és fél éve volt utoljára ennyire drága az olaj

MTI | 2018.05.07 12:50

Három és fél éve volt utoljára ennyire drága az olaj

Több mint három és fél éves csúcsra emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn, miután a mélyülő gazdasági válság azzal fenyeget Venezuelában, hogy még tovább csökken a latin-amerikai ország olajkitermelése és exportja.

Hirdetés

A nemzetközi olajpiaci befektetők aggodalmait még tovább fokozza, hogy Donald Trump amerikai elnök hamarosan döntést hoz arról, hogy az Egyesült Államok kilép-e az Iránnal kötött nemzetközi atomalkuból és visszaállítja-e a korábbi szankciókat.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egyaránt 2014 novembere óta nem látott szintre emelkedett.

A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára eddigi napi maximumán 75,89 dollár volt, 1,12 százalékkal haladta meg a pénteki záróértékét.

A WTI hordónkénti ára 2014 novembere óta először törte át a 70 dolláros küszöböt, és napi csúcsán 70,64 dolláron, 1,31 százalékos pluszban jegyezték júniusi szállításra.

Közép-európai idő szerint háromnegyed kilenckor a Brent 0,98 százalékos pluszban, 75,60 dolláron, a WTI pedig 1,05 százalékos nyereségben, 70,45 dolláron forgott.

Kiemelt Partnereink