Szolgáltatók Gyors elektrifikációban Delhi buszflottája

Gyors elektrifikációban Delhi buszflottája

autopro.hu/V.M. | 2023.12.19 09:20

Gyors elektrifikációban Delhi buszflottája

Fotó: Youtube/Tata Motors

Az indiai metropolisz mostanra 1300 teljesen elektromos autóbusszal rendelkezik, és nemrég megkezdődött újabb 500 jármű beszerzése. A tervek szerint alig két év múlva már több ezer kibocsátásmentes busz fogja szállítani az utasokat.

Hirdetés

Az újabb 500 elektromos busz beszerzése mindössze hónapokkal azután vette kezdetét, hogy 400 Tata elektromos modellel bővítették a helyi állományt. A villamosítás üteme figyelemre méltó, még akkor is, ha Arvind Kejriwal, Delhi főminisztere által meghatározott célt nem sikerült elérni. Kejriwal 2023 végére 1900 elektromos autóbuszt akart a város útjain tudni, 2025 végére pedig 8000 ilyen járművel számolt.

Kérdéses, hogy a flotta nagyságát sikerül-e majd az utóbbi szintre hozni mindössze két év alatt, az azonban biztos, hogy az elektromos buszok száma tovább fog nőni a belátható jövőben. A Tata Motors az év elején 1500 elektromos busz szállításáról állapodott meg a Delhi Transport Corporation (DTC) közlekedési szolgáltatóval. A 12 méteres Tata Starbus EV-k szállítására irányuló szerződés tizenkét évet fel le, és a karbantartásra is kiterjed.

Nem válik be a CNG?

Az indiai fővárosban főleg CNG-s buszokat váltanak ki a villanyhajtású modellekkel. Előbbiekből a DTC mintegy 7300 példányt üzemeltet, cseréjüket pedig sietteti, hogy a szolgáltató szerint gyakori meghibásodásoktól szenvednek a tíz éves küszöb átlépése után. A vállalat most az összes CNG-t használó járművét elektromossal kívánja helyettesíteni.

Ashish Kundra, Delhi közlekedési minisztériumának főtitkára szerint Delhi eddig közel 6000 elektromos busz vásárlására kötött szerződést. Az electrive.com szerint azt egyelőre nem tudni, hogy a járműveket ki vagy kik fogják szállítani.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink