Szolgáltatók Gigaüzlet: 70 milliárd dolláros felvásárlásba fogott a Shell

Gigaüzlet: 70 milliárd dolláros felvásárlásba fogott a Shell

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.04.08 14:28

Gigaüzlet: 70 milliárd dolláros felvásárlásba fogott a Shell

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalata előrehaladott tárgyalásokat folytat a BG Group akvizíciójáról.

Hirdetés

Ilyen volumenű felvásárlást hasonó olajcég több mint 10 éve nem vitt véghez. A rövid idő alatt sokat eső olajár természetesen segíti a konszolidációt az iparágban, emellett egyéb megfontolások is állhatnak a tranzakció mögött. A hírre a BG Group árfolyama szárnyalásba fogott, a Shell részévnyeinek értéke pedig esni kezdett - mutatott rá a Portfolio.hu cikke.

A BG Group részvényesei összességében 50 százalékos prémiumot kapnak a legutóbbi tőzsdei záróárhoz képest, ami igen jelentősnek mondható, különösen az olajipart jelenleg is övező kockázatokat tekintve.

A két európai olajcég számára a felvásárlás költségszinergiákat eredményez, emellett értékes földgázmezőkhöz is hozzáférhet a Shell. A BG Group-nak több milliárd dolláros projektjei futnak Brazíliában, Kelet-Afrikában, Ausztráliában, Kazahsztánban és Egyiptomban. A Shell jelenleg a világ egyik legnagyobb földgáz kitermelője, 2014-ben kitermelése 3000 milliárd köbláb felett volt.

A felvásárlással hatalmas olajipari vállalatcsoport jön létre, hiszen a Shellnek önmagában 200 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációja van. A konszern így méretben felzárkózhat az ExxonMobil mögé, mely 360 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, egyben jelenleg a világ legértékesebb olajipari cége.

Kiemelt Partnereink