Szolgáltatók Gazdaságnövekedésre számítanak Egyiptomban

Gazdaságnövekedésre számítanak Egyiptomban

MTI | 2014.12.14 16:48

Gazdaságnövekedésre számítanak Egyiptomban

Egyiptom gazdasága 4,3 százalékkal nő a jövő év júliusától kezdődő új költségvetési évben a kormány tervei szerint, az államháztartási hiány pedig a GDP 9,5-10 százaléka lesz - a pénzügyminisztérium vasárnap ismertetett közleménye szerint.

Hirdetés

A június végéig tartó folyó költségvetési évre 10,5 százalék körüli államháztartási hiányt és 3,5 százalékos gazdaságnövekedést irányzott elő a kormány.

A Reuters által megkérdezett elemzők a kormány várakozásához képest nagyjából azonos, 3,3 százalékos idei évi GDP-növekedésre számítanak.

A pénzügyminisztériumi közlemény szerint a kormány a 2015/2016-os költségvetési évben új adókat vezet be, és csökkenti az energiaárak állami támogatását.

A Hoszni Mubarak egyiptomi elnök eltávolításához vezető közel négy évvel ezelőtti népfelkelés, és az utána hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság visszavetette a gazdaság növekedését, az országtól elfordultak a befektetők és a költségvetési bevételekhez sokban hozzájáruló külföldi turisták. A 2007/2008-as költségvetési évben a hazai össztermék (GDP) még több mint 7 százalékkal nőtt, 2010/2011-ben azonban a bővülés már a 2 százalékot sem érte el, és azóta sem tudott 2,2 százaléknál nagyobb ütemben bővülni a gazdaság éves szinten, erre először a folyó költségvetési évben van esély.

Kiemelt Partnereink