Szolgáltatók Folytatódik a légi vita az Európai Bizottság az Egyesült Államok között

Folytatódik a légi vita az Európai Bizottság az Egyesült Államok között

MTI | 2019.10.03 13:30

Folytatódik a légi vita az Európai Bizottság az Egyesült Államok között

Már évek óta húzódik az Airbus és a Boeing szubvencionálása miatt fennálló összetűzés az Európai Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok között. A legújabb fordulat: a brüsszeli testület ellenintézkedéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok bizonyos uniós termékekre büntetővámokat vetne ki a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntését követően, és a vámháború elkerülésére szólította fel az amerikai kormányt.

Hirdetés

A WTO jóváhagyta, hogy Washington 7,5 milliárd dollár értékben importvámokat vessen ki európai árukra az Airbus repülőgépgyártónak nyújtott tiltott állami támogatások miatt.

„Ezek elrendelésével az Egyesült Államok arra kényszerítené az Európai Uniót, hogy ugyanígy járjon el. Márpedig ez csupán károkat okozna a vállalkozások és a polgárok számára az Atlanti-óceán mindkét partján, ahogy ártana a nemzetközi kereskedelemnek, illetve a légi közlekedési ágazatnak is" – figyelmeztetett a brüsszeli testület. Közelményében a bizottság jelezte, hogy kész tárgyalásokat kezdeni az ügyben egy kiegyensúlyozott és tisztességes megoldás érdekében.

Már évek óta húzódik a vita

A repülőgépgyártók körüli vita már nem számít újkeletűnek, hiszen több mint tíz éve húzódik a jogvita az európai Airbus és az amerikai Boeing között annak kapcsán, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival nem összeegyeztethető támogatásokat nyújtanak a cégeknek. A WTO az utóbbi években mindkét oldal esetében megállapított tiltott állami támogatást, tavaly májusban az Európai Uniót, idén áprilisban viszont az Egyesült Államokat marasztalta el.

Kiemelt Partnereink