Szolgáltatók Felügyelet alá helyezik az USA legnagyobb autóipari szakszervezetét

Felügyelet alá helyezik az USA legnagyobb autóipari szakszervezetét

autopro.hu/V.M. | 2020.12.16 09:20

Felügyelet alá helyezik az USA legnagyobb autóipari szakszervezetét

Fotó: UAW

Független felügyelet alá helyezik az Egyesült Államok legnagyobb autóipari szakszervezetét, a United Auto Workerst (UAW). Ezzel lezárul a szervezeten belüli korrupció felderítésére irányuló, immáron öt éve húzódó szövetségi eljárás.

Hirdetés

A detroiti ügyészség közölte, hogy az UAW 1,5 millió dollárt fizet adótartozásai rendezésére, jelentős reformokat hajt végre, illetve hat éven át független felügyelet alatt fog működni. Ezzel véget ért a szakszervezettel szemben indított nyomozás, természetes személyek ellen azonban még indulhatnak új eljárások.

Az 1935-ben alapított, 400 ezer autóipari és egyéb ipari dolgozót képviselő szervezetben hosszú története van a korrupciónak. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma eddig összesen tizenöt embert, köztük az UAW kettő egykori elnökét, Gary Jonest és Dennis Williamst vádolta meg sikkasztással. Azóta Jones, és a szakszervezeti pénzeket nyaralásra, valamint golfozásra költő Williams is beismerte bűnösségét.

Az UAW már visszafizetett több mint 15 millió dollárt, amit a Fordnak és a Fiat Chryslernek számlázott ki olyan munkavállalói után, akik valójában nem is dolgoztak a szakszervezet autógyártókkal közös képző központjaiban – jelenti a Reuters.

Az autógyártók is összekaptak

A szakszervezeten belüli korrupció nem csak az amerikai igazságszolgáltatásnál keltett hullámokat. Részben a szövetségi nyomozás eredményeire alapozva, 2019-ben a General Motors per indítását kezdeményezte a rivális Fiat Chryslerrel szemben, azzal vádolva azt, hogy 2009-ben és 2015-ben megvesztegette az UAW bizonyos tisztségviselőt, hogy kedvezőbb munkaügyi szerződéseket köthessen, ugyanakkor hasonlóan jó megállapodásokat ő maga ne harcolhasson ki. A GM szerint emiatt több milliárd dollárnyi plusz bérköltsége keletkezett.

A GM azonban egyelőre sikertelenül próbálkozik, mivel a bíróság megalapozatlannak találja vádjait egy per indításához.

Kiemelt Partnereink