Szolgáltatók Emelkedni fognak a magyar bérek, csak nem ilyen ütemben

Emelkedni fognak a magyar bérek, csak nem ilyen ütemben

MTI | 2019.06.27 15:32

Emelkedni fognak a magyar bérek, csak nem ilyen ütemben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) publikálta inflációs és növekedési előrejelzését, ennek kapcsán az igazgató a magyar bérekkel kapcsolatban is jelezte prognózisát.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) publikálta inflációs és növekedési előrejelzését: 3,1 százalékról 3,2 százalékra növelte idei inflációs várakozását, növekedési prognózisát pedig 3,8 százalékról 4,3 százalékra javította. Jövőre 3,1 százalék helyett 3,4 százalékos inflációval és az előző jelentésben előrejelzett 3,2 százalékkal szemben 3,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a jegybank.

A 2021-es prognózis szerint az infláció és a növekedés is 3,3 százalék lesz a márciusban is egyformán várt 3,0 százalék helyett.

Marad a munkaerő-hiány

Balatoni András, az MNB igazgatója szerint a bérnövekedés fennmarad a következő években is, de az ütem némileg lassulhat.

A munkaerő-hiány továbbra is jellemző marad az országban, de a hatékonyabb, termelékenyebb cégek új beruházásokkal, gépbeszerzésekkel próbálják pótolni a hiányzó munkaerőt.

Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a beruházási ráta magas marad a következő 5-8 negyedév során. 2020-tól azonban a kormányzati beruházások mérséklődnek, ez közvetetten visszafogja majd a magyar gazdaság növekedési ütemét is.

Nő az import és az export

A beruházások jelentősen hatnak az import dinamikájára is, az import az idén 6,5 százalékkal, 2020-ban 5,7 százalékkal, 2021-ben 5,6 százalékkal nő majd, az export az idén 5,4 százalékkal, jövőre és 2021-ben is 6,2 százalékkal bővül majd. A külső finanszírozási képesség stabil marad, idén és jövőre a GDP 2,2-2,2 százaléka, 2021-ben 2,0 százaléka lesz várhatóan.

Kiemelt Partnereink