Szolgáltatók Eljött a vasúti teherszállítás ideje

Eljött a vasúti teherszállítás ideje

autopro.hu/P.B. | 2020.03.27 11:23

Eljött a vasúti teherszállítás ideje

Fotó: MTI

A járványhelyzet miatt több országban számos vasútvonalon szünetel a személyszállítás, erre példa Magyarországon szinte az összes nemzetközi vonal. A kevesebb személyvonat teret enged a tehervonatoknak.

Hirdetés

A Kombinált Fuvarozás Nemzetközi Szervezetének (International Union for Road-Rail Combined Transport, UIRR) főtanácsadója, Érsek Ákos egy online konferencián elmondta: a jelenlegi helyzetben Európa-szerte sokkal több kapacitás áll rendelkezésre a tehervonatok számára, mint korábban.

A vasúti teherszállítás kulcsfontosságú lehet a jövőben, hiszen a közúti teherszállítást némileg hátráltatják a koronavírus-járvány elleni intézkedések: a határellenőrzések, határlezárások torlódásokat okoznak több útvonalon is, ami késlekedéseket okozhat a szállítmányozásban.

Van elég ember?

Felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben honnan lenne elég mozdonyvezető a tehervonatok vezetésére. Adja magát a válasz, hogy a leállított személyvonatok vezetőit irányítsák át tehervonatokra, azonban nem lehet egyszerűen átülni egyik fülkéből a másikba: a vonalismeret, valamint a határátlépések miatt merülhet fel probléma – mondta Érsek Ákos.

A tehervonatok általában jóval hosszabb utat tesznek meg, mint a személyvonatok, de akár ezt, akár a vonalismeretből adódó problémát át lehet hidalni úgy, hogy a mozdonyvezetők váltják egymást. A tehervonatok mozdonyvezetőire sem a karanténszabályok, sem a határellenőrzések nem vonatkoznak.

Egyes országokban már kiemelt figyelmet kapott a vasúti teherszállítás

A norvég vasúti infrastruktúra-kezelő BaneNOR a válságra reagálva már új szabályokat hozott a vasúti áruszállítás kérdésében. Megváltoztatták a prioritási szabályokat: március 13-tól, ha a vonatok közlekedése során szükséges prioritásokat felállítani, a tehervonatokat kell elsőrangúként kezelni a személyszállító szerelvényekkel szemben.

Az Egyesült Királyságban is tárgyalnak arról, hogyan lehetne csökkenteni a vasúti személyforgalmat a még hatékonyabb árufuvarozás érdekében – írja a RailFreight.

Kiemelt Partnereink