Szolgáltatók Együtt törné meg a Huawei uralmát az USA és Nagy-Britannia

Együtt törné meg a Huawei uralmát az USA és Nagy-Britannia

autopro.hu/P.B. | 2020.07.07 06:20

Együtt törné meg a Huawei uralmát az USA és Nagy-Britannia

Fotó: Facebook/huawei

Egyértelműen piacvezető a vezetéknélküli kapcsolatok területén a Huawei, ráadásul Kínán kívül csak az Ericsson és a Nokia képest 5G hálózat kialakítására. Ez a tendencia sokakat aggaszt, köztük az Egyesült Államok vezetőit is. Az aggodalom nem véletlen, a Huawei nem egyszer keveredett már adathalászattal kapcsolatos ügyekbe. Az USA egyértelmű célja, hogy megtörje a Huawei egyeduralmát.

Hirdetés

Az Egyesült Államoknak kiemelt célja, hogy legalább a számára szövetségesnek számító országokban visszaszorítsa a Huawei előretörését, hiszen a jövő versengései szempontjából óriási hátrányt jelentene, ha kínai kézben lenne a legtöbb internethálózat. Jó hír lehet az amerikai vezetés számára, hogy Nagy-Britannia felülvizsgálja az országban fejlődő 5G hálózat kiépülésében a Huawei szerepét, többek között azért, mert felmerült a gyanúja, hogy egy „ellenséges állam” szolgáltatójáról van szó.

Amennyiben a britek tényleg visszatáncolnak a Huawei-jel kötött megállapodástól az 5G kiépítését illetően, úgy az USA komoly lehetőséget kap arra, hogy megerősödhessen a vezeték nélküli kapcsolatok piacán – írja az IndusrtyWeek.

Együtt kell működni

A lap szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia együtt tud olyan anyagi és technológiai forrást biztosítani, amiből kinőhet egy olyan startup, ami versenyképes lehet a jövőben az 5G hálózatok kiépítésében, üzemeltetésében. Az ötlet már csak azért sem tűnik lehetetlen vállalkozásnak, mert az Egyesült Államokban most is több olyan cég van, ami vezeték nélküli hálózatok kiépítésével foglalkozik. Nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy az internet mai formájának alapjait az Egyesült Államokban tették le, az országban tehát megvan a háttér és a hagyomány is egy ilyen fejlesztéshez.

Az IndustryWeek kiemeli, hogy 2000-ig az USA és az Egyesült Királyság voltak a vezető hatalmak az internet területén, azóta viszont Kína vette át ezt a szerepet. A két angolszász ország vezetői most szeretnék elérni, hogy ezen a piacon visszaálljon a húsz évvel ezelőtti rend.

A probléma csak az, hogy a területen dolgozó amerikai cégek pénzszűkében szenvednek, mivel a kockázati tőke befektetők elfordultak a távközlési és félvezető szektor szereplőitől, akik a vezeték nélküli hálózat fejlesztésekkel foglalkoznak. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti technológiai együttműködés és kormányzati szerepvállalás stratégiai lehetőséget biztosíthat a két szövetséges vállalatai számára a növekedésre.

Kiemelt Partnereink