Szolgáltatók Egyre több gumiabroncs fogy Európában

Egyre több gumiabroncs fogy Európában

autopro.hu | 2022.02.05 04:17

Egyre több gumiabroncs fogy Európában

Fotó: MTI

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2021. negyedik negyedéves, illetve egész évre vonatkozó gumiabroncs-eladási statisztikáit.

Hirdetés

A 2021-es év a gumiabroncs-iparág számára egyértelműen a fellendülés időszaka volt. Ez alól egyetlen kivétel a gyári elsőszerelésű (original equipment, OE) szegmens volt, ahol a chiphiány miatt 8 százalékos csökkenést könyvelhettek el a gyártók, azaz erre az iparágra is kihatott, hogy kevesebb autót tudnak csak gyártani az OEM-ek.

Az új teherautó-gumiabroncs szegmensben jelentős, 25 százalékos növekedést értek el a vállalatok. A másodlagos piacon eladott abroncsok terén töretlen a vásárlói kedv: a személyautókra gyártott négyévszakos abroncsok iránti kereslet 35 százalékkal, a téli abroncsok iránt 9 százalékkal nőtt. A tehergépkocsi- és motorkerékpár-abroncsok másodlagos piaca 12, illetve 14 százalékkal bővült.

Ellenállt az ipar a válságnak

„A rendkívül kihívások ellenére - fejlődnek a járműtechnológiák, átalakulóban a mobilitás és a szabályozás is - a gyártók előtt egy sor lehetőség áll” - nyilatkozta Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy szerinte a szektor ellenállónak bizonyult a világjárvány idején, és bizakodással tekinthetünk a pozitív tendencia folytatódása elé.

A főtitkár asszony szerint a növekedés tartós lesz, és idén valószínűleg ismét elérhetjük a 2019-ben mért iparági kibocsátási volument.

Komoly szervezet

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége közel 4400 vállalatot képvisel közvetlenül az EU-ban, és több mint 350 ezer embert foglalkoztat. Az ETRMA 14 vállalati tagjának globális értékesítése a teljes globális értékesítés 70 százalékát teszi ki.

A szervezet erős gyártási és kutatási tevékenységgel rendelkezik, jelenléte az EU-ban és a tagjelölt országokban kifejezetten komoly: 93 gumiabroncs-gyártó üzemet és 17 K+F központot tartanak fent a régióban.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség, azaz a HTA megalakulása óta tagja a brüsszeli központú ETRMA-nak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink