Szolgáltatók Egy év múlva már nyit is Debrecen innovációs központja

Egy év múlva már nyit is Debrecen innovációs központja

MTI/autopro.hu | 2020.01.17 04:55

Egy év múlva már nyit is Debrecen innovációs központja

Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma a nemzetközileg versenyképes hazai tulajdonú vállalkozások létrejöttét szolgálja, mondta a technológiai és innovációs miniszter a Debreceni Egyetem gazdasági évindító partnertalálkozóján.

Hirdetés

A miniszter szerint a magyar gazdaságstratégia fő iránya a high-tech háttér kialakítása. A magyar ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor 70 százalékot képvisel. A politikus kiemelte a magyar vállalkozások szerepének erősítését, a dolgozók kétharmadát foglalkoztató kis- és középvállalkozások (kkv-k) hatékonyságának növelését. Megemlítette, hogy a K+F ráfordítások 2020-tól 25 százalékkal emelkednek hazai költségvetési forrásból.

Palkovics László előadása végén egyedülállónak nevezte azt az innovatív környezetet, amelyet a Debreceni Egyetem alakított ki, és bejelentette, hogy 2021 elején átadják az egyetem új innovációs központját.

A Debreceni Egyetem Innovációs Központjának megvalósítására egy 2017-es kormányhatározattal 3 milliárd 883 millió forintot biztosított az állam. A központ az oktatás, a kutatás és a versenyszféra szereplőit gyűjti egy helyre, és ettől az ökoszisztémától lehet várni, hogy befektetéseket vonz majd a kutatásokhoz. A helyszínen az elméleti kutatásoktól egészen a prototípusgyártásig juthatnak majd el a projektek.

A több mint 5 000 m2 alapterületű, háromszintes létesítmény inkubációs tevékenységek végzésére alkalmas, ugyanakkor oktatási és gyakorlati bázisként is működik. A központ alsó szintjén lesz a labor és műhelyszint, fölötte a közösségi innovációs „piactér”, legfelül pedig az irodák kapnak helyet. Az épület mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emelnek majd, amelyek közül az egyikben a gépészet és kerékpártárolók kapnak helyet. Az épület tervezésénél fontos szempont volt a nyitottság, melyet a bentről kifutó fa tartószerkezettel és az üveghomlokzattal ért el a tervező BORD Építész Stúdió Kft - olvasható a tervlap.hu cikkében.

Az innovációs központ megépítésére tavaly szeptember végén írták ki a tendert.

Kiemelt Partnereink