Szolgáltatók Dízelek nélküli vasúti közlekedést csinálnának a németek

Dízelek nélküli vasúti közlekedést csinálnának a németek

autopro.hu/P.B. | 2023.07.31 06:16

Dízelek nélküli vasúti közlekedést csinálnának a németek

Fotó: Pixabay

Alsó-Szászország tartomány 2037-ig teljesen ki akarja vonni a forgalomból a dízelvonatait, és akkumulátoros szerelvényekre szeretné cserélni azokat. A terv megvalósításához 2029-től kezdődően, fokozatosan összesen 102 új szerelvényt kell beszerezni. A járművekre még idén kiírják a pályázatot.

Hirdetés

A tervek szerint em arról van szó, hogy villamosítja az összes vasútvonalát a tartomány, hanem olyan akkumulátoros elektromos vonatok vesznek, amik felsővezetékes és nem villamosított vonalakon egyaránt közlekedhetnek. A felsővezetékes vonalakon a vonatok az áramot közvetlenül menet közben, áramszedőn keresztül kapják, ahogyan a villanymozdonyok és motorkocsik ma is. Azonban az áram nemcsak meghajtásra, hanem a felsővezeték nélküli vonalszakaszokon használt akkumulátorok töltésére is szolgál. Emellett úgynevezett „töltőszigetek” is kialakíthatók, ha a felsővezeték nélküli vonalak hossza meghaladja az akkumulátoros szerelvények hatótávolságát.

A Landesnahverkehrsgesellschaft (LNVG) szerint a motorkocsikat kezdetben (2029-től) a Heidekreuz hálózatban használják majd. A többi hálózatban 2037-ig sorra kerül sor a villamosításra.

„2029-től kezdődően 102 új, akkumulátoros technológiával szerelt, károsanyag-kibocsátásmentes többegységes vonatot állítunk forgalomba – és ezzel fokozatosan megszüntetjük a korábbi dízelflottákat” – mondta Lies.

Az LNVG a hidrogénüzemű vonatok és az akkumulátoros elektromos járművek beszerzését egyaránt vizsgálta, de az utóbbi változat üzemeltetése olcsóbb volt. Arról, hogy dízeleket nem vásárol a tartomány, már 2020-ban megszületett a döntés arról – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink