Szolgáltatók Csökkenő nyereségről számolt be az OMV

Csökkenő nyereségről számolt be az OMV

MTI | 2014.05.13 14:39

Csökkenő nyereségről számolt be az OMV

A kisebb kitermelés miatt az egy évvel korábbi 849 millió euróról 668 millió euróra csökkent az OMV osztrák olajipari vállalat üzemi nyeresége 2014 első negyedévében.

Hirdetés

Az OMV számára a legtöbb gondot líbiai befektetései okozták. A 2011-es polgárháború előtt Líbiából származott az OMV kitermelésesnek 10 százaléka, de azóta a tüntetések és a biztonsági helyzet romlása folyamatosan akadályozták a zavartalan termelést.

Az olajipari vállalat szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy miképpen változik a biztonsági helyzet Jemenben és Líbiában. 2014-ben Jemenben csak pár napot állt a termelés, de a líbiai telephelyeiken az egész első negyedévben gondok voltak.

A líbiai termelés esetleges kiesése miatt az idén napi 310 ezer hordóegyenértékre (boe/d) csökkenhet a kitermelés, ha viszont visszaáll az alapállapot, akkor elérheti 330 ezer hordóegyenértéket. Korábban a vállalat napi 320-340 ezer hordóegyenérték idei kitermeléssel számolt, amit 2016-ra 400 ezerre szeretnének növelni.

Az idén az OMV Norvégiában, Nagy-Britanniában, Jemenben, Tunéziában, Romániában és Ausztriában tervez kisebb-nagyobb befektetéseket a kitermelése javításához.

Az OMV szerint a gáz- és áram üzletágnak az idén komoly piaci kihívásokkal kell szembenéznie, a finomítói üzletágnál pedig alacsony marad a haszonkulcs a lassú európai gazdasági növekedés és a tartós piaci túlkínálat miatt.

Kiemelt Partnereink